avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Traiesc in Romania, dar am venituri din UK: trebuie sa ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Traiesc in Romania, dar am venituri din UK: trebuie sa declar veniturile in Romania?

Sunt director al unei companii din UK la care sunt actionar. Intre timp am revenit in Romania, dar ma platesc din firma din UK.

Trebuie sa declar sumele? Daca da, trebuie sa platesc in Romania impozit pe venit? Sau pot sa declar ca nu am venituri?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Stefan_UK , utilizator 19:32, 24 Noiembrie 2023
Romania a incheiat cu Marea Britanie conventie pentru evitarea dublei impuneri conform decretului 26 din 03.02.1976.
Aveti rezidenta fiscala in Marea Britanie? Platiti impozit acolo pe venitul realizat?

Art 59 Cod Fiscal:
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) În cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României; Norme metodologice
b) În cazul persoanelor fizice rezidente, altele decât cele prevăzute la lit. a), veniturilor obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu data de la care acestea devin rezidenți în România;
c) În cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfășoară activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România, venitului net atribuibil sediului permanent;
d) În cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfășoară activitate dependentă în România, venitului salarial net din această activitate dependentă;
e) În cazul persoanelor fizice nerezidente, care obțin veniturile prevăzute la art. 58 lit. d), venitului determinat conform regulilor prevăzute în prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venit.
(2) Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență prevăzute la art. 7 pct. 28 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu data de la care acestea devin rezidente în România. Norme metodologice
(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) persoanele fizice care dovedesc că sunt rezidenți ai unor state cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri, cărora le sunt aplicabile prevederile convențiilor.
.........................................
norme metodologice: (20) Veniturile din salarii obținute de contribuabilii prevăzuți la art. 59 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Codul fiscal pentru activitatea desfășurată într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri și care sunt plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau are sediul permanent în România sunt impozabile în România dacă persoana fizică este prezentă în acel stat pentru o perioadă care nu depășește perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care se desfășoară activitatea și veniturile din salarii nu sunt suportate de un sediu permanent al angajatorului care este rezident în România.
Nu cred ca am rezidenta fiscala.
Stiu ca firma are rezidenta fiscala sau ceva de genul.


Platesc taxe pe venit in UK: cand ma platesc de pe firma, se retin acolo taxe. Nu foarte multe pentru ca ma platesc cat sa raman sub limitele in care platesc taxe.

Deci trebuie sa mai declar veniturile si in Romania? Sau pur si simplu nu mai declar nimic? Sau pot sa declar venituri zero? Nu mi-ar strica sa fiu asigurat in Romania avand in vedere ca sunt aici.

Trebuie sa declarati prin declaratia unica atat veniturile realizate in UK cat si impozitele platite acolo pentru aceste venituri.
Ok. Pot face asta, dar ce se intampla dupa? O sa platesc si aici daca Anaful considera ca nu am platit destul acolo? Daca da, cat?

Merci.

MihailZC a scris:

Trebuie sa declarati prin declaratia unica atat veniturile realizate in UK cat si impozitele platite acolo pentru aceste venituri.

Salutari ai mai aflat ceva? Probabil ajung si eu intr-o situație similara.. mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Deducere personala si suplimentara danajuga64 danajuga64 cetatenii straini angajati cu contract de munca pe durata nedeterminta beneficiaza de deducere personala si suplimentara (daca este cazul)? (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)