Pentru aplicarea prevederilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere dispozitiile art. 36 alin. 1 lit. d), e) si g) si ale art. 40 lit. b), c), e) si g) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 2 alin. (2) si (3) si art. 301 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 5 lit. a) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, cu modificarile ulterioare, ministrul apararii nationale emite prezentul ordin.
Art. 1. - Se aproba Metodologia privind efectuarea examenului medical pentru admiterea in unitatile/institutiile de invatamant militar, pe perioada scolarizarii elevilor si studentilor in unitatile/institutiile de invatamant militar, pentru ocuparea functiilor de soldat/gradat profesionist, precum si pentru candidatii care urmeaza a fi chemati/rechemati in randul cadrelor militare in activitate, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa
Bucuresti, 3 noiembrie 2014.
Nr. M.114.
Anexa
METODOLOGIE
Art. 1. - (1) Prevederile prezentei metodologii sunt aplicabile candidatilor la invatamantul liceal militar, invatamantul postliceal militar pentru formarea initiala a maistrilor militari si a subofiterilor, invatamantul universitar militar pentru formarea initiala a ofiterilor, la „Cursul de formare pe filiera indirecta a ofiterilor/subofiterilor in activitate”, la programele de instruire destinate formarii soldatilor si gradatilor profesionisti, precum si persoanelor care urmeaza sa fie chemate/rechemate in randul cadrelor militare in activitate si elevilor/studentilor pe timpul scolarizarii in unitatile/institutiile de invatamant militar, inainte de absolvire sau pana la acordarea primului grad.
(2) Examenul medical al persoanelor prevazute la alin. (1) este obligatoriu.
(3) Unitatile sanitare din cadrul Ministerului Apararii Nationale in care se efectueaza examinarile medicale sunt urmatoarele:
a) Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” - Bucuresti;
b) Centrul medical de diagnostic si tratament ambulatoriu al Ministerului Apararii Nationale „Acad. stefan Milcu” - Bucuresti;
c) Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala „Gen. dr. Aviator Victor Anastasiu” - Bucuresti;
d) Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Alexandru Gafencu” - Constanta;
e) Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Ion Jianu” - Pitesti;
f) Spitalul Clinic Militar de Urgenta „Dr. stefan Odobleja” - Craiova;
g) Spitalul Militar de Urgenta „Regina Maria” - Brasov;
h) Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Alexandru Popescu” - Focsani;
i) Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian” - Cluj-Napoca;
j) Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Victor Popescu” - Timisoara;
k) Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Alexandru Augustin” - Sibiu;
l) Spitalul Clinic Militar de Urgenta „Dr. Iacob Czihac” - Iasi;
m) Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Aristide Serfioti” - Galati.
Art. 2. - (1) Concluziile privind aprecierile din punctul de vedere al aptitudinii medico-militare a candidatilor, elevilor si studentilor pe perioada scolarizarii se stabilesc pe baza baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea in unitatile/institutiile de invatamant militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala, pe perioada scolarizarii elevilor si studentilor in unitatile/institutiile de invatamant militar, de informatii, de ordine publica si de securitate nationala, pentru ocuparea functiilor de soldat/gradat profesionist, precum si pentru candidatii care urmeaza a fi chemati/rechemati/incadrati in randul cadrelor militare in activitate/politistilor in serviciu/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, aprobate prin Ordinul ministrului apararii nationale, viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ministrului justitiei, directorului Serviciului Roman de Informatii, directorului Serviciului de Informatii Externe, directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale si directorului Serviciului de Protectie si Paza nr. M.55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014.
(2) Baremele prevazute la alin. (1) nu sunt aplicabile candidatilor si elevilor/studentilor care au calitatea de cadre militare in activitate sau provin din soldati/gradati profesionisti in activitate.
(3) in cazul elevilor si studentilor din institutiile militare de invatamant si soldatilor/gradatilor profesionisti aflati in perioada instruirii, carora in procesul de admitere, respectiv selectie li s-a stabilit aptitudinea potrivit grupei a 2-a din Baremul medical pentru stabilirea aptitudinii fata de indeplinirea serviciului militar, aprobat prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.72/2002*), cu modificarile si completarile ulterioare, concluziile privind aptitudinea medico-militara pe timpul scolarizarii/instruirii se stabilesc pe baza aceluiasi barem medical.
Art. 3. - (1) Examinarea medicala se face pe baza fisei de examinare medicala tip Ministerul Apararii Nationale, numita in continuare fisa medicala, al carei model este prevazut in anexa nr. 4 la Instructiunile privind recrutarea, selectia, formarea profesionala si evolutia in cariera militara in Armata Romaniei, aprobate prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.30/2012.
(2) Fisa medicala se completeaza in prima parte de catre medicul de unitate in baza adeverintei eliberate de medicul de familie sau, dupa caz, de catre medicul de familie, iar partea a doua cuprinde rezultatele examinarilor medicale efectuate in unitatile sanitare din reteaua Ministerului Apararii Nationale, prevazute la art. 1 alin. (3). Concluziile se consemneaza de catre comandantul/seful unitatii sanitare militare unde se efectueaza examinarea medicala/medicul specialist de expertiza capacitatii de munca/presedintele comisiei de expertiza medico-militara.
Art. 4. - (1) Candidatii pentru admiterea la colegiile nationale militare vor prezenta la examinarea medicala o adeverinta medicala de la medicul de psihiatrie pediatrica si de la medicul de neuropediatrie privind starea lor de sanatate, valabila 3 luni din momentul eliberarii pana la definitivarea fisei medicale.
(2) Examinarea psihiatrica si neurologica a elevilor colegiilor nationale militare cu varsta de pana la 16 ani se face de catre medicii de psihiatrie pediatrica si neuropediatrie, dupa caz, prin grija institutiilor de invatamant.
Art. 5. - (1) Cu ocazia examinarii medicale, medicii sunt obligati sa solicite persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) documente medicale in legatura cu starea lor de sanatate si sa nu definitiveze fisa medicala daca acestia nu prezinta adeverinta medicala eliberata de catre medicul de familie, valabila cel mult 3 luni de la data eliberarii.
(2) in cazul consemnarii pe adeverinta medicala a unei afectiuni pentru care candidatii prevazuti la art. 1 alin. (1) sunt declarati inapti, in fisa medicala se mentioneaza paragraful corespunzator din baremul medical prevazut la art. 2, fara a mai fi efectuate celelalte examinari.
Art. 6. - (1) Examenul clinic cuprinde toate aparatele si sistemele morfofunctionale, completandu-se integral rubricile prevazute in fisa medicala, cu exceptia:
a) examinarii medicale de medicina muncii;
b) grupei sanguine si Rh.
(2) Rezultatul fiecarui examen medical efectuat, precum si valoarea indicilor antropometrici se certifica prin semnatura si parafa medicului examinator.
(3) in cazul in care candidatul a fost declarat inapt, pe langa diagnostic, se consemneaza obligatoriu paragraful din baremul medical.
Art. 7. - (1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot contesta rezultatul examinarii medicale finale printr-o contestatie scrisa formulata in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la incheierea fisei medicale. Contestatia se depune la sediul institutiei care a stabilit aptitudinea sau la sediul Comisiei centrale de expertiza medico-militara.
(2) Contestatia se solutioneaza in termen de cel mult 30 de zile de la inregistrare.
(3) Cheltuielile legate de solutionarea contestatiei sunt suportate integral de catre candidat.
(4) Elevii si studentii nu vor fi exmatriculati din unitatile/institutiile de invatamant militar pana cand nu se primeste rezultatul solutionarii contestatiei.
(5) Concluziile medicale inscrise pe fisele medicale pot fi revocate numai de catre Comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale.
(6) Hotararile Comisiei centrale de expertiza medico-militara se comunica in scris in termen de 5 zile de la pronuntare si sunt definitive.
Art. 8. - in cazul in care timpul scurs de la efectuarea vizitei medicale pana la data inceperii repartizarii candidatilor in functiile de soldat/gradat profesionist depaseste 6 luni, candidatii se supun obligatoriu unui nou examen medical complet.
Note de subsol
*) Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.72/2002 nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Comentarii articol (0)