Din 1990, Ziua Națională a României se sărbătorește în fiecare an pe 1 decembrie, aceasta fiind data la care, în 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia vota unirea Transilvaniei cu România.
Mai exact, 1 decembrie a fost proclamată zi națională a țării noastre prin Legea 10/1990, adoptată de Parlament, promulgată de președintele Ion Iliescu și apoi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Ulterior, prevederea a fost preluată în 1991 și în Constituția României.
AvocatNet.ro a scris în mai multe rânduri materiale referitoare la data de 1 decembrie, în care au fost abordate subiecte precum istoricul Zilei Naționale sau evoluția granițelor de la Mica Unire și până în prezent. Lista acestor articole poate fi găsită în continuare:
1. Ziua Națională a României: Scurt istoric
1 decembrie a fost adoptată ca zi națională a României în 1990, fiind data la care, în 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia vota unirea Transilvaniei cu România, creându-se un singur stat național. Totuși, până in 1990, țara a mai "schimbat" 2 zile naționale.
2. Legea Unirii de la 1918 - nu sunteți curioși cum arată documentul?
Publicăm în fiecare zi legi importante. Legi care reglementează noi și noi aspecte, legi care modifică legi deja existente. Mii de acte normative poti ciți în paginile AvocatNet.ro. Astăzi vă propunem o lege mai deosebită - actul de naștere al României Mari. Semnat de Regele Ferdinand și IC Bratianu, votat "cu aclamațiuni" în Parlamentul de-atunci al țării noastre, documentul este mai mult decât o lecție de istorie.
3. Evoluția granițelor României: 151 de ani de istorie în 30 de secunde
Ce teritorii a pierdut România de-a lungul istoriei sale deloc liniștite? Pe câte le-a recâștigat și câte au rămas încă "rătăcite"? Urmărește un videoclip care sintetizează, în numai jumătate de minut, evoluția granițelor României de la Mica Unire (Unirea Principatelor Române - 1859) și până în prezent.
4. "La mulți ani" ... și o pagină de istorie
Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român a fost hotărâtă prin Rezoluția de la Alba Iulia. Documentul stabilea niște principii fundamentale, printre care amintim: "înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice", "desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, liberă propagandă a tuturor gândurilor omenești", "reforma agrară radicală" etc.
La mulți ani, România!
Comentarii articol (0)