1. Anul trecut am avut bursa de studii, lucrez part-time ca si salariata pana sa incep lucrul pe oDesk. Ce venituri declar: bursa, salariul part-time si veniturile din oDesk sau doar o parte din acestea?
2. Daca familia imi trimite lunar o suma de bani in cont, acesti bani trebuie declarati?
3. Cum dovedesc sumele incasate de pe site avand in vedere faptul ca nu am incheiat contracte cu fiecare client in parte? Trebuie sa emit eu facturi pentru aceste sume pe care le-am incasat?
4. Impozitul pe venit se plateste integral sau pot plati si esalonat?
5. Pentru veniturile din freelancing este obligatoriu sa plates ccontributii sociale (CAS, sanatatesi toate celelalte)avand in vedere ca sunt studenta?
Ce venituri declar?
Bursele nu se declara. Conform art. 42 lit. i) din Codul Fiscal, respectiv pct. 8 din Normele Metodologice de aplicare, bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat reprezinta venit neimpozabil. Prin cadrul institutionalizat se intelege orice entitate care are ca obiect de activitate educatia scolara, universitara, pregatirea si/sau perfectionarea profesionala recunoscuta de statul roman.
Veniturile din salarii nu se declara de catre salariat. Veniturile obtinute in baza unui contract individual de munca se declara de catre angajator, salariatul neavand obligatii declarative sau de plata, impozitul fiind retinut la sursa de catre angajator.
Veniturile din freelancing se declara de catre cel care le obtine. Veniturile obtinute din strainatate de catre o persoana fizica in urma prestarii de servicii de freelancing pe platforme online specializate se declara prin declaratia 201 „Declaratie privind veniturile realizate din strainatate” conform art. 40 alin. 1 lit. a) din Codul Fiscal. Declaratia 201 se depune pana pe 25 mai al anului urmator celui in care venitul a fost realizat.
Aceste venituri se impoziteaza conform art. 43 alin 1 cu cota standard de 16%.
Pentru banii primiti pe card de la parinti nu se achita taxe
Conform art. 42 lit. j) din din Codul Fiscal, sumele sau bunurile primite cu titlu de mostenire sau donatie reprezinta venit neimpozabil.
Din punct de vedere juridic notiunea de cadou nu exista. Ceea ce numim in limbaj comun cadou reprezinta de fapt din punct de vedere juridic o donatie. Astfel, banii primiti prin transfer bancar, cash sau bunurile primite „cadou” nu sunt impozabile.
In atentia persoanelor care doneaza! In cazul in care la persoana care va doneaza sumele exista o diferenta semnificativa (mai mare de 10% dar nu mai putin de 50.000 lei) intre veniturile declarate si veniturile estimate de ANAF, conform art. 109^1 din Codul de Procedura Fiscala, ANAF poate efectua o verificare in ansamblu a situatiei fiscale personale,urmand ca diferenta constatata sa fie impozitata conform art. 79^1 din Codul Fiscal. Unul din criteriile pe care ANAF le foloseste pentru calcularea venitului estimat este totalitatea cheltuielilor efectuate de persoana fizica, cheltuieli ce includ si donatiile.
Nota: In cazul mostenirilor si donatiilor avand ca obiect proprietati imobiliare exista prevederi speciale la art. 77^1 alin. 2 si 3.
Ce documente intocmesc?
Avand in vedere specificul activitatii pe platformele online, si anume faptul ca serviciile sunt prestate catre un numar foarte mare de clienti, majoritatea persoane fizice, de la care se incaseaza de cele mai multe ori sume modice si datorita faptului ca acestea nu au caracter repetitiv, rezulta faptul ca este aproape imposibila incheierea de contracte intre freelancer-ul prestator si client.
Avand in vedere acest lucru, dovada incasarilor se poate face cu extrasul de cont/situatia financiara puse la dispozitie de aceste platforme, care evidentiaza in mod foarte clar incasarile lunare si anuale. Totodata specificam faptul ca trebuie luate in considerare la declararea venitului sumele brute incasate de la clienti, adica sumele inainte de plata comisionului catre platforma online pe care se activeaza.
Nu se vor emite facturi pentru fiecare client in parte.
Platesc impozitul integral sau in transe?
Pentru veniturile aferente anului 2014, declaratia 201 „Declaratie privind veniturile realizate din strainatate” se depune pana pe data de 25 mai 2015.
Pe baza acesteia ANAF calculeaza impozitul pe venitul declarat si emite Decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice – formular 251 pe care o comunica la adresa de domiciliu. Termenul de emitere a deciziei variaza de la sector la sector si de la judet la judet. Din momentul primirii deciziei de impunere aveti 60 de zile pentru a achita integral impozitul calculat si inscris in decizia de impunere primita.
Studentii trebuie sa achite contributii sociale?
Potrivit Codului Fiscal, stabilirea obligativitatii platii contributiilor sociale se face in functie de natura venitului, neavand relevanta daca persoana fizica ce obtine venitul este student sau nu.
In acest caz, pentru ca persoana fizica este angajata cu contract individual de munca de catre un angajator roman pentru veniturile din freelancing de pe platforme online, nu se datoreaza contributii sociale obligatorii, ci doar impozit pe venit in cota de 16%.
Pentru orice alt caz, in functie de natura veniturilor obtinute se stabileste si obligativitatea persoanei fizice de achita sau nu contributiile sociale obligatorii.
Pentru acest tip de venit nu se datoreaza contributie pentru asigurari sociale (CAS – pensie).