Prevederile referitoare la scutirea pensionarilor de la plata sumelor incasate necuvenit, reprezentand pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, sunt incluse in Legea nr. 125/2014.
Recent, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 878 din 3 decembrie 2014, a aparut si Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si al Ministerului Finantelor Publice nr. 2073/1623/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, precum si a Procedurii de efectuare a restituirilor, care se aplica de la data publicarii.
Noile reguli stabilesc ca sumele incasate necuvenit de pensionari -- recuperate de stat in perioada 1 ianuarie 2011 - 1 octombrie 2014 -- vor fi restituite esalonat, in plati anuale egale, intr-o perioada de cinci ani, incepand de la 1 ianuarie 2015.
Pentru restituire, pensionarii trebuie sa depuna cereri la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale. Sumele restituite nu vor fi actualizate cu indicele de inflatie si nu vor fi purtatoare de dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere.
Atentie! Nu vor fi scutite de la plata si/sau nici restituite debitele constituite din vina pensionarilor, ca urmare a folosirii unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acestia a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei.
Pentru ce pensii se aplica scutirea de la plata
Potrivit normelor Legii nr. 125/2014, sunt scutiti de la plata pensionarii aflati in evidente, la 1 octombrie 2014 si dupa aceasta data, cu sume datorate catre stat.
Scutirea de la plata se aplica pentru pensii (recalculate sau nu), pensiile de serviciu, indemnizatia sociala pentru pensionari si indemnizatia pentru insotitor (in cazul pensionarilor de invaliditate gradul I).
Astfel, beneficiari ai prevederilor sunt atat pensionarii din sistemul public de pensii, cat si pensionarii care au pensii de serviciu.
"Debitele aflate in evidenta la data de 1 octombrie 2014, care fac obiectul legii, se scutesc de la plata in baza deciziei emise de casa de pensii competenta. (...) Deciziile se emit in trei exemplare, din care unul se comunica pensionarului. In temeiul acestor decizii debitele se scad din evidenta contabila", este precizat in normele recent publicate.
Daca dupa 1 octombrie 2014 sunt constatate debite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta la acea data, pensiile vor fi revizuite si pe deciziile de modificare a drepturilor va fi inscrisa mentiunea "Suma de ... lei, incasata necuvenit in perioada ... 1 octombrie 2014, se scuteste de la plata in temeiul Legii nr. 125/2014".
"Pentru sumele platite necuvenit corespunzatoare perioadei de dupa data de 1 octombrie 2014 se emite decizie de recuperare a acestor sume", mai este mentionat in actul citat.
Totodata, noile reguli detaliaza si situatiile in care sumele incasate in plus din vina pensionarilor nu se restituie. Acestea sunt:
- depunerea, in vederea stabilirii pensiei, de documente eliberate cu nerespectarea legilor, care au fost infirmate de angajator sau de detinatorul arhivei angajatorului;
- depunerea, in vederea stabilirii pensiei, de carnete de munca sau adeverinte cu date neconforme realitatii (mai exact: date personale, stagiu de cotizare, venituri asigurate, care au suferit modificari necertificate si care se dovedesc a fi neconforme realitatii);
- depunerea, in vederea stabilirii pensiei, de acte de identitate sau de documente de stare civila care se dovedesc a fi neconforme realitatii;
- depunerea, la dosarul de pensionare, de decizii medicale asupra capacitatii de munca dovedite ulterior ca fiind neconforme realitatii sau obtinute fara ca titularii sa fi urmat procedura de incadrare in grad de invaliditate sau de revizuire medicala;
- depunerea, la dosarul de pensionare, de certificate de persoana cu handicap dovedite ulterior ca fiind neconforme realitatii sau obtinute in lipsa derularii procedurilor legale;
- declararea nesincera sau nedeclararea unor situatii pentru care legea prevede declaratia pe propria raspundere ca act necesar pentru acordarea dreptului respectiv;
- necomunicarea de catre beneficiar sau de catre reprezentantul legal catre casa de pensii competenta a modificarilor intervenite in situatia proprie, de natura sa conduca la modificarea conditiilor in functie de care a fost stabilit si s-a platit dreptul respectiv;
- incasarea, de catre aceeasi persoana, a doua prestatii de asigurari sociale incompatibile intre ele, obtinute ca urmare a depunerii a doua solicitari sau a nedeclararii tuturor drepturilor de care beneficiaza;
- cumularea pensiei cu venituri salariale (in cazurile interzise de lege);
- utilizarea, la calculul drepturilor de pensie, a unor documente nule;
- orice alte cauze care au condus la plata unor sume necuvenite din culpa pensionarului.
Cum se restituie pensionarilor banii recuperati de stat
Restituirea sumelor incasate necuvenit de pensionari si recuperate de stat intre 1 ianuarie 2011 si 1 octombrie 2014 se face doar la cerere. Totodata, returnarea se face doar catre titularul dreptului de pensie, al indemnizatiei sociale pentru pensionari sau al indemnizatiei pentru insotitor.
Cererea se depune la casa de pensii competenta, in a carei evidenta se afla titularul dreptului.
Sumele recuperate de stat urmeaza sa fie returnate pensionarilor in cinci transe anuale egale, in perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2019.
"Dupa inregistrarea cererii, casa de pensii procedeaza la verificarea indeplinirii conditiilor pentru restituirea sumelor recuperate si calculeaza suma totala de restituit, precum si cuantumul celor cinci transe anuale, corespunzatoare perioadei anilor 2015-2019. In situatia in care suma totala de restituit nu se divide in mod egal la cinci, fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarilor, urmand ca in ultima transa sa se faca regularizarea", se arata in normele Legii nr. 125/2014.
Prima transa anuala catre pensionar va fi facuta in cel mult trei luni de la data la care a fost inregistrata cererea la casa de pensii.
Nota: In cazul cererilor de restituire depuse la casele de pensii in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2014, esalonarea la plata va fi aceeasi ca in cazul cererilor depuse in ianuarie 2015.
Apoi, urmatoarele patru transe anuale vor fi facute in luna octombrie a fiecarui an. Totusi, in functie de data la care se depune cererea, casele de pensii pot achita mai multe transe cumulate.
"Suma de restituit se achita odata cu drepturile de care beneficiaza solicitantul, prin aceleasi mijloace de plata. Pe talonul de plata a drepturilor se va inscrie distinct suma restituita ce face obiectul legii. In situatia persoanelor care, la data efectuarii transei de plata, nu mai sunt in evidenta sistemului public de pensii, suma de restituit se achita prin mandat postal", este precizat in actul normativ citat.
Atentie! Nu se vor restitui debitele instituite pensionarilor sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu data de 2 octombrie 2014.
Comentarii articol (3)