avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intrebare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intrebare

Buna ziua,
Banii pe care i-am primit necuvenit din vina functionarilor publici ( pe care i-am restituit intre timp) mi se returneaza? Mai concret...am primit indemnizatia de handicap si de la DGASPC si de la Casa de Pensii pe talonul de pensie fara sa stiu ca in pensie este inclusa si aceasta indemnizatie.Pe mine nu m-a anuntat nimeni si nici eu nu mi-am dat seama. Intre timp am returnat suma .
Din cite stiu eu, guvernul a aprobat returnarea sumelor care au fost retinute din vina functionarilor. Este adevarat ? Daca da, cum se procedeaza ?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:06, 17 Decembrie 2014
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii şi procedura de efectuare a restituirilor din 29.10.2014
Art. 19. Restituirea se face la cererea titularului dreptului de pensie, al indemnizaţiei sociale pentru pensionari sau al indemnizaţiei pentru însoţitor, depusă la casa de pensii competentă, în a cărei evidenţă se află titularul dreptului, respectiv a tutorelui, curatorului, a persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, a mandatarului.

Art. 20 Restituirea sumelor care fac obiectul legii se efectuează în perioada 1 ianuarie 2015-31 decembrie 2019, în cinci tranşe anuale egale.

Art. 21 După înregistrarea cererii, casa de pensii procedează la verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru restituirea sumelor recuperate şi calculează suma totală de restituit, precum şi cuantumul celor cinci tranşe anuale, corespunzătoare perioadei anilor 2015-2019. În situaţia în care suma totală de restituit nu se divide în mod egal la cinci, fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor, urmând ca în ultima tranşă să se facă regularizarea.

Art. 22 Restituirea primei tranşe către solicitant se efectuează în maximum 3 luni de la data înregistrării cererii la casa de pensii.

Art. 23 În situaţia cererilor depuse la casele de pensii în cursul anului 2014, dar nu mai devreme de 1 octombrie, eşalonarea la plată este cea corespunzătoare cererilor înregistrate în luna ianuarie 2015.

Art. 24 Tranşele următoare de restituire se fac anual, în luna octombrie a fiecărui an.

Art. 25 În funcţie de data depunerii cererii, casa de pensii poate achita mai multe tranşe cumulate, maximum cinci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amnistie pensii matileank matileank Buna ziua! Tatalui meu i se opreste 30% din pensia conform legii 8 pentru ca din csuza unui calcul gresit de ei a primit cu 1800 lei mai mult timp de un an. ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu salariu de insotitor persoana nevazatoare stanciu_cecilia stanciu_cecilia Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme cauzate de un functionar public de la casa de pensii din Calarasi. Soacra mea a beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Pensie bechesancacristina bechesancacristina amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas? (vezi toată discuția)