Codul de procedura civila stabileste ca persoanele fizice pot alege sa fie reprezentate ori de catre un avocat, ori de catre un alt mandatar. Iar acest lucru poate fi facut in fata primei instante, la apel, dar si la recurs.
Pana la sfarsitul lunii octombrie, actul normativ mentionat prevedea ca, in etapa recursului, reprezentarea trebuie sa fie facuta, in mod obligatoriu, de catre un avocat. Dar aceasta dispozitie a fost declarata neconstitutionala, astfel ca nu se mai aplica in momentul de fata.
Chiar daca legea permite reprezentarea prin mandatari care n-au calitatea de avocati, acestia nu pot pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului, dupa cum se mai arata in Codul de procedura civila: "Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor".
"Acest lucru atrage, desigur, probleme, deoarece exceptiile procesuale sunt incidente procesuale ce pot bloca actiunea in tot sau in parte", ne-a explicat Antoanela Geaman, avocat dr. cu specializare in litigiile civile si consultant in Forumul AvocatNet.ro. Insa, potrivit avocatului, exista si o exceptie de la aceasta regula: "Daca mandatarul este sot sau o ruda pana la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca este licentiat in drept".
Imputernicirea mandatarului se realizeaza prin procura speciala autentica
Pentru a imputernici un mandatar, care n-are calitatea de avocat, sa reprezinte in instanta o persoana fizica, este necesar un inscris autentic, prevede Codul de procedura civila.
"Dreptul de reprezentare mai poate fi dat si prin declaratie verbala, facuta in instanta si consemnata in incheierea de sedinta, cu aratarea limitelor si a duratei reprezentarii", mai este precizat in acelasi act normativ.
Concret, mandatul se da prin procura speciala autentica, in care trebuie precizat expres cauza si pentru ce se da mandatul, a subliniat pentru AvocatNet.ro avocatul Antoanela Geaman.
Potrivit legii, se presupune ca mandatul este dat pentru toate actele procesuale indeplinite in fata aceleiasi instante, dar persoana fizica poate decide sa-l restranga doar la anumite acte.
In lipsa unei renuntari sau a unei revocari, incetarea mandatului nu se face nici daca moare persoana fizica ce l-a dat si nici daca aceasta devine incapabila. In acest caz, mandatul este valabil pana la retragerea de catre mostenitori sau de catre reprezentantul legal al incapabilului.
Daca mandatarul renunta la imputernicire, acesta trebuie sa instiinteze atat persoana fizica ce l-a mandatat, cat si instanta, cu minimum 15 zile inainte de termenul imediat urmator renuntarii. Totusi, legea mai stabileste ca renuntarea la mandat nu se poate face in cursul termenului de exercitare a cailor de atac.
Riscurile reprezentarii in instanta de catre persoane care nu sunt avocati
Persoanele fizice care aleg varianta reprezentarii prin mandatari care n-au calitatea de avocat trebuie sa stie ca acest lucru presupune anumite riscuri.
Inainte de toate, trebuie tinut cont de faptul ca astfel de persoane n-au cunostintele necesare pentru a reprezenta persoanele in instanta intr-un mod adecvat, a precizat avocatul Antoanela Geaman.
Un pericol mare este si atunci cand se apeleaza la persoane care sustin ca sunt avocati, dar care n-au drept de practica. "Mare atentie la persoanele care se prezinta drept avocati, dar nu sunt. Practicarea fara drept a profesiei de avocat constitue infractiune. Unele persoane de acest fel au fost deja condamnate si tot mai induc in eroare. Ba mai mult, s-a mers pana acolo incat s-au tiparit si delegatii pe barouri nelegale, deoarece, conform legii avocaturii, singurele barouri recunoscute sunt cele din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania", a completat avocatul.
In acest caz, solutia cea mai la indemana, potrivit sursei citate, este verificarea veridicitatii datelor oferite de avocat: "Este recomandat sa verificati numele avocatului pe site-ul UNBR, in Tabloul avocatilor sau pe site-ul baroului de care apartine acesta. Riscurile sunt imense, deoarece puteti pierde procesul si banii. Este bine de stiut si ca toti avocatii au contracte-tip si delegatii tipizate de baroul de care apartin".
O alta problema care ar putea sa apara este blocarea actiunilor in instanta din cauza ca mandatarii care n-au calitatea de avocat au anumite limitari. "Reprezentarea prin mandatar este limitata in sensul ca acesta nu poate ridica si sustine exceptii, nu poate pune concluzii pe fond, ceea ce inseamana ca, practic, actiunea poate fi blocata oricand si nici nu se pot promova toate caile de atac", a atentionat Antoanela Geaman, care a adaugat ca Noul Cod de procedura civila prevede ca pentru toate acestea mandatarul trebuie sa angajeze avocat.
Astfel, specialistul a opinat ca, cel putin in ceea ce priveste procedura contencioasa (ce presupune un proces ce se judeca in contradictoriu in instantele de judecata), varianta cea mai sigura este angajarea din start a unui avocat.
Reprezentarea prin avocat la recurs nu mai este obligatorie
Asa cum precizam mai sus, Curtea Constitutionala a stabilit recent ca obligativitatea reprezentarii si asistarii prin intermediul avocatului, in etapa recursului, este neconstitutionala.
Curtea a considerat ca aceasta este o limitare a accesului liber la justitie si ca, totodata, se impun in sarcina individului atat conditii excesive pentru exercitarea recursului, cat si costuri suplimentare si semnificative.
Mai exact, Codul de procedura civila stabilea ca la redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii. Exceptie se facea doar daca mandatarul era consilier juridic sau sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv (avand licenta in drept).
In urma acestei constatari a Curtii, dispozitiile din Codul de procedura civila care faceau referire la obligativitatea reprezentarii la recurs prin avocat au fost suspendate.
Potrivit legii, in asemenea cazuri, perioada de suspendare este de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial. Daca in acest rastimp Guvernul sau Parlamentul, dupa caz, nu pun prevederile suspendate in acord cu Constitutia, efectele juridice ale acestora inceteaza definitiv.
Comentarii articol (18)