Propunerea legislativă privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 134/2010 cu deciziile CCR a mai trecut o dată prin Parlament, dar a fost întoarsă de Curtea Constituțională din cauza unor probleme de constituționalitate. Luni, proiectul a trecut din nou de Senat, iar acum va ajunge la deputați pentru votul decisiv. Odată adoptat, documentul trebuie să treacă și de șeful statului și să fie publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice.
Concret, propunerea legislativă nu aduce elemente de noutate, ci doar modifică anumite reglementări din CPC referitoare la recurs, ca urmare a faptului că CCR a constatat că o serie de aspecte procedurale sunt neconstituţionale. Astfel, potrivit documentului:
- pe toată durata procesului -- fond, apel, recurs -- părţile vor avea dreptul să-şi angajeze avocat, dar nu vor fi obligate să aibă apărător: „În fața primei instanțe, în apel, precum şi în recurs, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepțiilor procesuale și asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât și în etapa dezbaterilor”, potrivit textului propunerii;
- redactarea cererii şi susţinerea recursului se vor putea realiza fără a fi nevoie de un apărător, urmând să fie abrogat acest text din cod: „La redactarea cererii și a motivelor de recurs, precum și în exercitarea și susținerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate și, după caz, reprezentate, sub sancțiunea nulității, numai de către un avocat sau consilier juridic, în condițiile legii”.
De asemenea, nici în cazul întâmpinării – adică în răspunsul unei părţi la cererea de recurs a celeilalte părţi – nu va exista obligaţia formulării acesteia de către un avocat şi nici a angajării unui apărător pe toată durata procesului. Nici persoanele juridice nu vor fi obligate să aibă avocat în faza de recurs.
Senatorii au mai admis luni câteva amendamente privitoare la recurs. Astfel, în procesele pornite anterior datei de 20 iulie 2017 inclusiv și nesoluționate prin hotărâre pronunțată până la 19 iulie 2017, precum și în cele pornite începând cu 20 iulie și până la data de 31 decembrie 2018, nu sunt supuse recursului cererile prevăzute la articolul 94 pct. 1 lit. a)-i).
În legislaţia noastră, recursul reprezintă o cale de atac prin care părţile din proces pot ataca hotărârea pronunţată de prima instanţă sau de instanţa de apel, după caz, şi se judecă de către instanţa ierarhic superioară celei care a pronunţat hotărârea atacată.
Notă: Deşi proiectul de lege privind punerea în acord a prevederilor CPC cu deciziile CCR nu a intrat încă în vigoare, prevederile CPC declarate neconstituţionale nu mai sunt valabile. Ca atare, în faza de recurs a procesului, părţile nu sunt obligate să-şi angajeze apărător, chiar dacă CPC încă nu a fost modificat.
Comentarii articol (0)