Conform Legii nr. 145/2014, certificatul de producator este inlocuit cu atestatul de producator (fisier atasat), document obligatoriu, in baza caruia producatorii pot sa vanda produsele agricole.
Modelul acestui act a fost aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 1846/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 881 din 4 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Noile reglementari stabilesc ca primarii elibereaza atestate de producator cu respectarea urmatorului regim de completare a acestora:
- numele si prenumele titularului - se inscriu numele si prenumele persoanei fizice care solicita atestat de producator;
- datele de identificare ale titularului - se completeaza cu datele privind adresa de domiciliu, seria si numarul CI/BI, CNP;
- produsele pentru care se solicita emiterea atestatului de producator - se inscriu toate produsele vegetale rezultate din culturi de camp, culturi in spatii protejate, plantatii, pepiniere, pasuni si fanete, dupa caz, sau toate produsele zootehnice, piscicole, sericicole, dupa caz, suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale detinute de titular.
Atestatul de producator este valabil un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial la cererea titularului.
De asemenea, atestatul de producator isi inceteaza valabilitatea in urmatoarele cazuri, cuprinse in ordinul citat:
- la expirarea termenului pentru care a fost eliberat;
- in caz de deces al titularului;
- la solicitarea titularului.
In situatia pierderii/distrugerii/furtului atestatului de producator, titularul acestuia este obligat sa anunte in termen de 24 de ore unitatea de politie cea mai apropiata, precum si autoritatea emitenta, care poate emite, la cerere, un duplicat cu aceeasi valabilitate cu a atestatului initial, operand mentiunea corespunzatoare in Registrul pentru evidenta atestatelor de producator, se arata in actul normativ.
Mai multe informatii despre regulile pe care trebuie sa le respecte producatorii agricoli care vand produse obtinute in gospodaria proprie puteti citi in acest articol.
Comentarii articol (2)