Codul muncii stabileste ca salariatii au dreptul la greva pentru a-si apara interesele profesionale, economice si sociale. Totodata, participarea la greva este libera, salariatii neputand fi constransi sa participe sau nu la aceasta.
Greva reprezinta orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului de catre angajatii unei unitati, asa cum se prevede in Legea dialogului social nr. 62/2011, iar declararea acesteia se poate face:
- doar daca in prealabil au fost epuizate toate posibilitatile legale pentru solutionarea conflictului colectiv de munca existent;
- doar dupa desfasurarea unei greve de avertisment;
- daca organizatorii grevei au anuntat in scris angajatorii despre momentul declansarii cu cel putin doua zile lucratoare inainte.
"Hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de munca, cu acordul scris a cel putin jumatate din numarul membrilor sindicatelor respective", se mentioneaza in Legea nr. 62/2011. Iar atunci cand este vorba de unitati in care nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotararea de a declara greva este luata de reprezentantii angajatilor, conditia fiind sa existe acordul scris a cel putin unei patrimi din numarul celor din unitate sau din subunitate/compartiment.
De asemenea, sindicatul reprezentativ sau reprezentantii angajatilor stabilesc durata grevelor si ii reprezinta pe grevisti in relatia cu angajatorii -- inclusiv, daca este cazul, in fata instantelor de judecata.
Ce forme de greva exista
In Legea nr. 62/2011 este specificat ca grevele pot fi de avertisment, de solidaritate si propriu-zise.
In cazul grevei de avertisment, daca aceasta se face cu incetarea lucrului, durata nu poate sa fie mai mare de doua ore. Insa, indiferent de acest aspect, o greva de avertisment trebuie sa aiba loc cu cel putin doua zile lucratoare inainte de greva propriu-zisa.
In cazul grevei de solidaritate, aceasta "poate fi declarata in vederea sustinerii revendicarilor formulate de angajatii din alte unitati apartinand aceluiasi grup de unitati sau sector de activitate", conform actului normativ mentionat.
Atentie! Hotararea declararii grevei de solidaritate poate fi luata doar atunci cand este vorba de organizatii sindicale reprezentative afiliate la aceeasi federatie sau confederatie sindicala la care este afiliat sindicatul organizator.
La fel ca in cazul grevei propriu-zise, cea de solidaritate se declara de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de munca, in urma obtinerii acordului scris a cel putin jumatate dintre membrii sindicatelor respective. Conducerea unitatii trebuie anuntata in scris, cu cel putin doua zile lucratoare inainte, si durata grevei nu poate fi mai mare de o zi lucratoare.
Desfasurarea si incetarea grevelor
Angajatii care participa la greva trebuie sa se abtina de la orice actiune care ar putea duce la impiedicarea continuarii activitatii de catre cei care nu participa (inclusiv cei din conducerea unitatii).
"Organizatorii grevei au obligatia ca pe durata acesteia sa protejeze bunurile unitatii si, impreuna cu conducerea unitatii, sa asigure functionarea continua a utilajelor si a instalatiilor a caror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sanatatea oamenilor. Pentru pagubele materiale provocate de catre participantii la greva, angajatorul se poate adresa instantei competente pentru despagubiri", se explica in Legea nr. 62/2011.
In acelasi timp, angajatorilor nu le este permis sa incadreze in munca alti angajati cu scopul de a-i inlocui pe grevisti.
Important! In timpul grevelor, contractele de munca sau raporturile de serviciu ale grevistilor sunt suspendate de drept, iar in aceasta perioada sunt mentinute doar drepturile de asigurari de sanatate.
Negocierile dintre organizatorii grevei si angajatori continua si pe durata acesteia, cu scopul solutionarii revendicarilor angajatilor.
"Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporara a grevei. Daca negocierile esueaza, greva va fi reluata", se mai arata in actul normativ citat.
Insa daca cele doua parti ajung la un acord, conflictul colectiv de munca se inchide si greva inceteaza. De asemenea, incetarea se poate produce si in situatia in care mai mult de jumatate din numărul angajatilor care au hotarat declararea grevei renunta in scris la aceasta.
O alta varianta de incetare este daca angajatorul se adreseaza tribunalului cu o cerere de incetare a grevei, atunci cand se apreciaza ca aceasta s-a declarat sau se deruleaza cu nerespectarea prevederilor legale, si solicitarea este admisa.
Limitari in exercitarea dreptului la greva
Legea impune si anumite limitari atunci cand vine vorba de declararea grevei.
Astfel, conform legii dialogului social, nu pot declara greva procurorii, judecatorii, personalul militar si personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apararii Nationale, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Justitiei si din institutiile si structurile din subordinea sau coordonarea acestora, inclusiv al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, al Serviciului Roman de Informatii, al Serviciului de Informatii Externe, al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, personalul angajat de fortele armate straine stationate pe teritoriul Romaniei, dar si alte categorii de personal carora le este interzis prin lege sa-si exercite acest drept.
De asemenea, nu poate declara greva -- din momentul plecarii in misiune si pana la terminarea acesteia -- personalul din transporturile aeriene, navale si terestre de orice fel.
"Personalul imbarcat pe navele marinei comerciale sub pavilion romanesc poate declara greva numai cu respectarea normelor stabilite prin conventii internationale ratificate de statul roman. (...) In unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, in transporturile pe caile ferate, in unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, greva este permisa cu conditia ca organizatorii grevei sa asigure serviciile, dar nu mai putin de o treime din activitatea normala", mai stabileste legea dialogului social.
Atentie! In cazul categoriilor de personal de mai sus, declararea grevei cu incalcarea conditiilor impuse acestora se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
Se mai poate declara greva, cu conditia asigurarii a cel putin unei treimi din activitate (astfel incat sa nu se puna in pericol viata si sanatatea oamenilor si sa se asigure functionarea instalatiilor in deplina siguranta), de catre angajatii unitatilor sistemului energetic national, unitatilor operative de la sectoarele nucleare si unitatilor cu foc continuu.
Ce sanctiuni si pedepse risca grevistii si angajatorii
Concedierea salariatilor care-si exercita legal dreptul la greva este interzisa, conform Codului muncii, iar participarea sau organizarea unei greve nu poate fi sanctionata disciplinar.
Insa Legea nr. 62/2011 stabileste si o exceptie: daca greva este declarata ilegala de un tribunal, angajatorii pot aplica sanctiuni disciplinare.
Atentie! In Codul muncii este specificat ca angajatorul nu este obligat sa plateasca salariile grevistilor.
Desi Codul muncii sanctioneaza impiedicarea sau obligarea (prin amenintari/violente) salariatilor sa participe la greva ori sa munceasca in timpul acesteia cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei, legea dialogului social pedepseste aceeasi fapta cu inchisoare de la trei luni la doi ani.
De asemenea, Legea nr. 62/2011 mai stabileste o pedeapsa cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda pentru situatia in care declararea grevei este facuta prin constrangerea angajatilor sa participe la aceasta.