"Orice «miscare» pe piata internationala are un anumit efect si pe piata autohtona. In general, sunt sesizabile «miscarile» de peste 0,25 puncte procentuale", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele executiv Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea. Potrivit acestuia, nici dobanzile practicate de banci la creditele in moneda nationala nu vor ramane la nivelurile din prezent prea mult timp. "Dobanzile la creditele ipotecare in lei vor creste la peste 10%", a precizat Ghetea. In ceea ce priveste creditele de consum, presedintele ARB apreciaza ca dobanzile nu vor fi majorate: "Sunt deja foarte sus si nu vad pe nimeni care sa-si permita sa faca acest lucru".
Scumpiri neanuntate
Ratele aferente imprumuturilor contractate in moneda europeana vor creste, in urma majorarii dobanzilor, chiar si cu cateva zeci de euro, in functie de soldul care mai trebuie rambursat. Motivul este unul simplu: majoritatea dobanzilor variabile sunt calculate ca EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) plus o marja de minimum 5,5 puncte procentuale la produsele de creditare destinate populatiei.
Odata cu majorarea dobanzii de catre BCE va creste si EURIBOR, ceea ce inseamna ca vor creste si ratele dobanzilor aferente creditelor. Daca in cazul creditelor ce urmeaza sa fie contractate majorarile nu se vor reflecta atat de repede datorita competitiei dintre institutiile de credit, in cazul creditelor in derulare, acestea se vor face simtite aproape imediat. Majorarile de dobanzi vor fi simtite de clientii bancilor incepand cu luna ianuarie. Cei care au semnat contractate care stipuleaza ca dobanda luata in calcul EURIBOR la trei luni vor simti cel mai repede marirea dobanzilor.
Creditele, reduse la jumatate
Rata de crestere a creditelor acordate populatiei va fi de numai 25% in 2006 fata de 50% majorarea inregistrata in perioada ianuarie-august 2005, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Reducerea imprumuturilor acordate populatiei va fi acompaniata insa de revigorarea finantarilor acordate companiilor. Estimarile BNR situeaza creditul neguvernamental la aproximativ 21% din PIB la finele acestui an, cu 3,5 puncte peste ponderea detinuta in 2004. In analiza CNP se arata ca ponderea creditului neguvernamental privat a fost la sfarsitul lui 2004 de 10% din PIB, cel mai redus nivel din Europa, la egalitate cu Albania.
Comentarii articol (0)