Am un sold ramas la credit de 13.200 lei ron, de la o banca , pe persoana juridica, garantat cu gaj fara deposedare (o masina cu val. de achizitie de 14.181 euro = 51.000 lei ron in iulie 2008) accceptat de banca la valoarea de 29.592 lei.
Am cerut rescadentarea creditului, prelungirea termenului cu 12 luni si banca vrea sa-mi modifice dobanda de referinta din ROBOR la 6 luni in dobanda de referinta a bancii CEC Bank Prima rate care este mai mare cu 1% si se modifica la decizia bancii, deci sunt la bunavointa lor. Se reevaluaza performantele firmei si-mi creste si aici un punct de dobanda.
Nu sunt deacord cu dobanda prima rate, cat de legala este aceasta dobanda daca nu vreau sa se modifice dobanda de referinta initiala negociata ROBOR? Ce as putea face in cazul in care nu pot plati ratele, la 28 ianuarie am urmatoarea rata de 771 lei ron, deci pana in 28 ianuarie sunt la zi.
Dupa cum am inteles este vorba de un contract cu caracter comercial (deci nu civil). Fara intentia de a va jigni sau de a va enerva: Dvs. ati cerut rescadentarea, iar banca v-a prezentat conditiile rescadentarii, deci daca nu va place nu le acceptati.
Rescadentarea poate fi inteleasa si ca un nou contract, cu noi termeni si noi conditii.
Exista trei posibilitati, in acest caz:
1. Renuntati la rescadentare;
2. Incercati sa negociati cu banca, dar, chiar daca banca accepta sa negocieze, din pacate Dvs. nu prea aveti atu-uri;
3. Acceptati oferta bancii.
Probabil noua dobanda de referinta este ROBOR + marja se cred ca per total nu va fi doar cu 1% mai mare/rata.
Mai bine faceti ceva sacrificii si achitati in continuare. Cred ca in contract aveti si dobanda penalizatoare sau alte penalitati in caz de intarziere.Ba mai mult se poate ca neplata sa fie caz de culpa in contract si da dreptul bancii sa declare creditul scadent cu anticipatie.
Da este un contract comercial, are banca atu-uri, dar eu platesc datoriile la scadenta, de ce ma constrange sa-mi modifice dobanda de referinta din ROBOR in prima rate?
Va rugam frumos sa va editati primul mesaj al acestei discutii, in sensul stergerii identitatii unitatii creditoare, in caz contrar existand riscul ca sa va fie sters mesajul, deoarece regulamentul de postare interzice folosirea de identitati/nume persoane fizice/juridice.
Pe acest forum se discuta ideea si nu persoana.
Va multumim anticipat pentru colaborare.:)
Multumesc tuturor, am gasit pe net cum se ajusteaza dobanzile(perfect legal):
Modificarile aduse dobanzilor variabile de la credite sa pot face, potrivit legii, numai in functie de un indice de referinta verificabil. Acesta poate fi un indice monetar de referinta - Robor, Euribor, Libor - sau dobanda interna de referinta a bancii.
Astfel, rata dobanzii la credit este formata dintr-o marja fixa, care se adauga la indicele de referinta. De exemplu, formula de calcul poate fi 5 puncte procentuale peste Euribor la 6 luni. In acest caz, dobanda la credit se modifica doar daca au loc cresteri sau scaderi ale ratei Euribor, marja fiind fixa pe toata durata contractului.
In prezent, exista doua modalitati principale dupa care bancile ajusteaza dobanzile variabile. Prima consta in modificarea periodica a dobanzii, in functie de evolutiile de pe piata monetara. Intervalul de ajustare este de regula de sase luni, dar sunt si cazuri, cand modificarile se fac din trei in trei luni.
Mai precis, daca indicele de referinta - sa spunem Robor - creste de la 10% la 11% - atunci rata dobanzii la credit se va majora cu 1 punct procentual. Acest mecanism este specific creditelor ipotecare, dar se foloseste uneori si la creditele imobiliare.
Cea de-a doua metoda consta in ajustarea dobanzilor la intervale neregulate. In acest caz, rata dobanzii la credit se poate modifica oricand apar schimbari importante in cazul indicelui de referinta. Acest lucru inseamna ca dobanda se poate ajusta si de doua ori pe luna sau poate chiar deloc in cursul unui an.
Procedura este folosita in special in cazul creditelor imobiliare, iar indicele de referinta este de multe ori dobanda interna de referinta a bancii, denumita si dobanda prime rate. Aceasta este influentata de diversi factori: ratele dobanzilor interbancare, dobanda practicata de banca la depozite, cheltuielile administrative ale bancii si marja de profit a institutiei..
In conditiile in care bancile au credite neperformate si sunt inregistrate la cheltuieli cu provizioane aceasta dobanda prima rate ar putea fi o bomba cu ceas pentru client in perioada de criza financiara.