anca_197 a scris:
buna ziua!
sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja fixa a bancii 4,85%
+ dobanda variabila a bancii iar la lei marja fixa este de 4,33%+ dobanda variabila a bancii. Conform noilor acte aditionale mi sau modificat marjele fixe prev. in contractele de credit la 7,25% la euro si 6,12% la lei. Reprezentantii bancii mi-au comunicat ca printr-un Comnunicat din 27.07.2010, in urma corespondentei purtate cu ANPC-ul acesta le-a dat voie bancilor sa majoreze merjele fixe.:)):)):)) Acest lucru eu il consider abuziv indiferent din partea carei institutii s-a luat decizia(banca sau Anpc) deoarece Ordonanta 50/2010 spune clar ca marja fixa se modifica doar ca urmare a modif.legislative si se poate doar micsora in avantajul clientulului.De unde avanataj cand ei au marit marjele fixe, desi rata nu a crescut pentru ca indicii (euribor si rorbor) nu au crescut,dar vor creste in curand si ma voi trezi cu o marire a ratelor. Vi se pare legal cum procedeaza cei de la Banca Romanesca sau Anpc-ul are rol de organ legislativ hotarand de la sine putere ca se pot majora marele fixe desi nu exista cadru legal pentru asa ceva.
marja "fixa" ramane fixa!:)
nu este legal cum procedeaza banca.
daca ea risca "amenda"/"avertisment":)) si restituirea sumelor subtilizate din conturile clientilor dupa ani de zile de judecata (d-aia nu se sinchisesc ei:))... deci practic nu li se poate 'ntampla nimic), ce face anpc-u cu comunicarile, "opiniile", "punctele de vedere", "dat"-uri "de voie" si "acord"-uri (care acum tin loc de "lege":stunned: ), are alta natura... abuz in serviciu:hm::rolleyes:
"Clientii bancilor pot actiona in instanta bancile comerciale care nu opereaza modificarea dobanzilor prin trecerea la indicii de referinta sau cresc marja fixa,
chiar daca ANPC a emis alte puncte de vedere, intrucat acestea nu fac parte din lege, afirma seful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.
"Guvernul trebuie sa modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, macar prin includerea
opiniilor pe care ANPC le-a transmis bancilor, pentru ca acele opinii nu pot modifica legislatia.
Potrivit legislatiei in vigoare acum, orice client se poate duce la banca si sa ceara modificarea contractului prin calculul pornind de la referinta EURIBOR sau ROBOR la care se adauga marja practicata pana atunci. Asa spune ordonanta, asa vor judeca si instantele, iar fara modificarea actului normativ bancilor vor pierde in justitie.
Ordonanta este clara: referinta va fi indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adauga marja bancii, care nu poate sa creasca", a declarat pentru Mediafax directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
[ link extern ]
"
opinia(!!!)":stunned: anpc privind
modul de calcul al dobanzii (29.07.2010) o vedeti aici:
[ link extern ]
transpunerea in practica:stunned: a acestei
"opinii"(!!!) (modul de calcul al dobanzii),
intocmai si la timp (20.08.2010), o vedeti aici:
[ link extern ]
prevederea legala privind modul de calcul al dobanzii::)
OUG 50/2010
Art. 37
In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului;
b)
marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru;
c) in acord cu politica comerciala a fiecarei institutii de credit, prin exceptie de la prevederile lit. b),
valoarea marjei si valoarea indicilor de referinta pot fi reduse;
d) formula dupa care se calculeaza variatia dobanzii trebuie indicata in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii, atat in sensul majorarii, cat si in cel al reducerii acesteia;
e) elementele care intra in formula de calcul a variatiei dobanzii si valoarea acestora vor fi afisate pe site-urile si la toate punctele de lucru ale creditorilor. :)
[ link extern ]
... si ca bancile aplica o "opinie" anpc,
ilegala, o recunosc ele insele, prin presiunile pe care le fac
pentru modificarea ordonantei:)):)):))
"Bancile au solicitat la intalnirile cu delegatiile Fondului Monetar International si a Comisiei Europene
sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul:)) sa modifice Ordonanta de Urgenta privind contractele de credite pentru populatie:)) in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare:))", scrie Mediafax.
[ link extern ]