Codul rutier stabileste ca un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel ca o crestere a acestuia duce automat la o crestere a amenzilor pentru contraventiile rutiere.
Salariul minim urmeaza sa creasca in doua etape in anul 2015, conform unei hotarari recente a Guvernului. Prima crestere va fi facuta de la 1 ianuarie 2015, de la 900 la 975 de lei, iar cea de-a doua crestere va fi facuta de la 1 iulie 2015, de la 975 la 1050 de lei.
Concret, de la 1 ianuarie, un punct-amenda va reprezenta 97,5 lei, iar de la 1 iulie - 105 lei.
2015 va fi al cincilea an consecutiv in care salariul minim brut pe economie va fi marit, dupa ce acelasi lucru s-a intamplat in 2011 (de la 600 la 670 de lei), 2012 (de la 670 la 700 de lei), 2013 (de la 700 la 800 de lei) si 2014 (de la 800 la 900 de lei). Inainte de cea din 2011, ultima crestere a salariului minim fusese in 2009 (de la 540 la 600 de lei).
Ce cuantum au amenzile de la 1 ianuarie
Sanctiunile prevazute in Codul rutier sunt stabilite pe clase, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.
Amenzile din clasele I-IV de sanctiuni se aplica persoanelor fizice, in timp ce amenzile din clasa a V-a de sanctiuni se aplica doar persoanelor juridice.
Potrivit actului normativ, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
- clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
- clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
- clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
- clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda;
- clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda.
Astfel, amenzile care se aplica de la 1 ianuarie vor fi urmatoarele:
- clasa I: 195 sau 292,5 lei;
- clasa a II-a: 390 sau 487,5 lei;
- clasa a III-a: de la 585 la 780 de lei;
- clasa a IV-a: de la 877,5 la 1950 de lei.
- clasa a V-a: de la 2047,5 la 9750 de lei.
Printre faptele care se sanctioneaza cu amenzi din clasa I se numara manevrele de schimbare a directiei de mers facute fara respectarea obligatiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberarii documentului prin care s-a constatat avaria sau lasarea libera a volanului, ghidonului ori manetei de comanda a vehiculului in timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendeaza si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului.
Amenzile din clasa a II-a de sanctiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decat cele trecute in certificatul de inmatriculare/inregistrare ori care sunt uzate peste limita admisa.
Totodata, in anumite situatii, pe langa amenzile de 390 sau 487,5 lei, soferilor li se mai poate suspenda dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Printre aceste cazuri se numara:
- depasirea coloanelor de vehicule oprite la semafor (la culoarea rosie) sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
- neacordarea prioritatii de trecere pietonilor care traverseaza drumul in mod regulamentar;
- neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
- nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
- nerespectarea regulilor privind depasirea.
Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sanctiuni se numara conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculele care circula din sensul opus sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori cand acestea lipsesc.
De asemenea, in anumite cazuri, pe langa amenda cuprinsa intre 585 si 780 de lei, soferii risca si suspendarea permisului pentru 60 de zile. Printre aceste situatii se numara:
- nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, atunci cand in acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale;
- nerespectarea interdictiei temporare de circulatie pe un anumit segment de drum public;
- circulatia pe sensul opus.
In ceea ce priveste amenzile din clasa a IV-a de sanctiuni -- cele mai mari pentru persoanele fizice --, acestea se aplica, printre alte situatii, atunci cand se circula cu vehicule al caror termen de valabilitate al inspectiei tehnice periodice este expirat, atunci cand soferii nu-si fac verificarea medicala periodica sau atunci cand acestia fac gesturi obscene, injura, adreseaza expresii jignitoare/vulgare la adresa participantilor la trafic. La fel se sanctioneaza si conducerea, fara anvelope de iarna, a autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.
Codul rutier mai stabileste ca, pe langa amenzile intre 877,5 si 1950 de lei, soferilor li se poate suspenda permisul timp de 90 de zile in cazuri precum:
- conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
- conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare/mecanismul de directie;
- depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum si pentru categoria autovehiculului condus.
In afara de sanctiunea amenzii, Codul rutier mai prevede ca soferilor li se pot aplica, pe post de sanctiune complementara, si puncte de penalizare.
Punctele de penalizare sunt inscrise in procesele-verbale de constatare a contraventiilor si, la cumularea a cel putin 15 astfel de puncte, soferilor li se suspenda dreptul de a conduce.
Astfel, se dau doua puncte de penalizare atunci cand, printre altele, soferii folosesc telefoane mobile in timp ce conduc, nu poarta centura de siguranta, opresc neregulamentar sau circula pe un sector de drum pe care este interzis accesul.
Trei puncte de penalizare se dau, de exemplu, atunci cand soferii depasesc cu 21-30 km/h viteza maxima admisa pe un anumit sector de drum, pentru categoria autovehiculelor conduse, stationeaza neregulamentar sau patrund intr-o intersectie atunci cand circulatia este blocata in interiorul acesteia.
Soferii pot fi penalizati cu patru puncte daca, printre altele, refuza sa inmaneze actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare/inregistrare, celelalte documente prevazute de lege, la cererea politistilor rutieri sau daca circula noaptea/ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul care n-are lumini sau semnalizare corespunzatoare.
In fine, printre situatiile in care se dau sase puncte de penalizare se numara refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia, depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe un anumit sector de drum, pentru categoria autovehiculelor conduse sau circulatia/stationarea pe spatiul interzis care separa sensurile de circulatie pe autostrada.
Unde si cum se pot plati amenzile de circulatie
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre politistii rutieri sau, dupa caz, politistii de frontiera.
Conform Codului rutier, soferii au posibilitatea sa achite jumatate din minimul amenzii prevazute de lege in cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei.
Mai mult, persoanele fizice au si posibilitatea sa achite pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege. In aceasta situatie, agentul constatator elibereaza soferului o chitanta.
"Agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii, in care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara", se mentioneaza in Codul rutier.
Amenzile pentru contraventiile rutiere pot fi platite la casieriile autoritatilor administratiei publice locale sau ale altor institutii publice care sunt abilitate sa administreze veniturile publice locale, la ghiseul unic ce se gaseste in punctele de trecere a frontierei de stat a tarii sau prin intermediul site-ului ghiseul.ro.
Comentarii articol (20)