avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... neacordare prioritate pieton.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

neacordare prioritate pieton.

intrebarea mea este >
Pentru neacordare prioritate pieton, pe trecerea de pietoni se pot aplica mai multe sanctiuni, prin acelasi proces verbal??

De ex. sotul meu a fost sanctionat cu:

1). suspendare permis 30 zile,
2). 4 puncte,
3). 270 lei amenda.

Nu se aplica dispozitiile legale potrivit carora pentru o contraventie/abatere se aplica sanctiunea cea mai mare??

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:43, 31 Ianuarie 2011
Cititi cu atentie procesul verbal de contraventie. Una este punctul amenda si alta este punctul penalizare sau suspendarea dreptului de a conduce! Punctele amenda pot fi aplicate / si se aplica de cele mai multe ori (cu exceptia aplicarii sanctiunii avertismentului) impreuna cu punctele de penalizare!
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
INASEL ALIN - Cabinet de Avocat, Avocat
baloi gica a scris:

I-a dat destul de bine.Puteţi ataca procesul verbal în instanţÄ�.Cu un avoxcat bun, rezolvaţi problem


stiu ca se poate face contestatie. Si vom face acest lucru, mai ales avand in vedere faptul ca pietonul abia se angajase in traversare (pe celalalt sens de mers !!!!! ) in momentul in care a trecut masina, plus ca marcajul pietonal lipseste cu desavarsire in acea zona si doar daca ai drum frecvent in zona stii ca exista o trecere de pietoni. Iar politistul a refuzat sa ne arate filmarea. A spus doar ca o putem solicita in instanta. #-o

Nelamurirea e la cumulul amenzilor. e legal sa dai 3 sanctiuni pt o singura fapta, in acelasi pr. vb???

Bineinteles, orice sfat, ajutor, idee e binevenita(mai ales ca sotul meu isi ia salariul din condus:">).
nu aveti 4 pct penalizare , ci 4 pct amenda, care insumeaza 270 lei ca sanctiune principala, iar retinerea permisului e sanctiune complementara ( permisul se suspenda automat 30 de zile pt neacordare de prioritate)
daca sotul castiga din condus, ar fi bine ca aceasta contestatie sa fie formulata de un av.
lipsea marcajul, dar semnul ? aveti mari sanse daca nu era nici acesta, sau nu era vizibil
Pentru neacordarea prioritatii pietonilor ce traverseaza strada pe marcajul pietonal se aplica doua sanctiuni ce sunt prevazute in Codul rutier.

Art. 100 alin.(3) din Codul rutier prevede:
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută n clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvrşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi n traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
c) neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat n exercitarea atribuţiilor de serviciu;
g) nerespectarea prevederilor art. 79 alin. (2).

Cele 4 puncte sunt de amenda si echivaleaza cu un cuantum al amenzii de 270 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ... Oprea sara17 Oprea sara17 Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ptr 90 de zile.am dat testul 13din 15 și mi a fost restituit permisul după 30 de zile. La 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o ... Eta 51 Eta 51 Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile si 6 puncte de amenda adica 835 lei, pentru neacordare prioritate la ... (vezi toată discuția)
Accident sub influenta bauturilor alcoolice ivascanu ivascanu buna ziua .. am avut un accident saptamana trecuta si am fost depistat cu o alcolmie de de 0,33 in aerul expirat precizez ca accidentul este din vina mea ... (vezi toată discuția)