ANAF a desfasurat in ultima perioada mai multe controale la firmele de transport rutier din Prahova si Brasov, in urma carora au fost recalificate retroactiv sumele acordate soferilor cu titlu de diurna neimpozabila drept venituri de natura salariala, sustin transportatorii citati de Mediafax. Prin urmare, inspectorii fiscali au calculat impozit pe veniturile din salarii, contributii sociale si accesorii la toate aceste sume.
Transportatorii rutieri considera abuziva masura prin care sumele platite ca diurna soferilor sunt reincadrate ca venituri salariale si implicit impozitate, afirmand ca vor trebui sa plateasca retroactiv circa sase miliarde de euro, ceea ce i-ar duce imediat la faliment, informeaza Mediafax.
"Orice firma de transport, daca este verificata, i se va aplica aceasta masura. Inseamna ca firmele de transport trebuie sa plateasca in urma incadrarii diurnei ca venit salarial 10.000 de euro pe vehicul pe an pentru diurna acordata pe international si circa 9.000 de lei pe vehicul pe an pentru cei care au dat diurna pe intern. In orice varianta, sumele sunt uriase. Inseamna pentru cinci ani aproximativ 6 miliarde de euro. Nu inseamna ca daca s-ar pune in practica aceste impuneri, s-ar si colecta acesti bani", a declarat intr-o conferinta de presa Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), citat de agentia de presa.
Fiscul a anuntat astazi ca au fost suspendate toate inspectiile fiscale efectuate la firmele de transporturi, pana cand va fi clarificat modul in care se impoziteaza diurnele acordate soferilor.
Conform ANAF, in cursul anului 2014, organele de inspectie fiscala au demarat verificari pe linia prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, care se manifesta in domeniul muncii nedeclarate si subdeclarate. Verificarile fac parte din cadrul unui proiect pilot vizand cresterea conformarii fiscale in domeniul impozitului pe salarii si contributiilor sociale, se precizeaza intr-un comunicat al Fiscului remis redactiei.
In cadrul proiectului pilot au fost initiate inspectii fiscale si la societati comerciale care desfasoara activitati de transporturi, in urma carora a rezultat necesitatea clarificarii tratamentului fiscal al diurnei acordate soferilor care desfasoara astfel de activitati.
ANAF a recalificat si diurnele acordate de agentii de munca temporara
ANAF a extins verificarile privind munca nedeclarata si la contribuabilii autorizati ca agenti de munca temporara. Astfel, autoritatea a anuntat in luna octombrie ca inspectorii fiscali au sanctionat recent mai multi agenti de munca temporara pentru ca au platit, pentru veniturile acordate salariatilor temporari, impozit si contributii sociale la nivelul salariului minim brut, desi diurna neimpozabila oferita era de 2000-2500 de euro.
Concret, inspectorii au constatat cazuri extreme, in care veniturile asupra carora s-a platit impozit si contributii sociale au fost la nivelul salariului de baza minim brut pe tara pentru un program de lucru partial de doua ore pe zi (reprezentand 322 lei in 2014), in timp ce diurna neimpozabila a atins si 2000-2500 euro.
Tinand cont de neregulile constatate, inspectorii au reincadrat din punct de vedere fiscal sumele acordate cu titlu de diurna si de asemenea, au fost sesizate organele de urmarire penala. Pe langa acest lucru, inspectorii au dispus si masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor si impiedicarea instrainarii patrimoniului, instituind poprire asiguratorie pe conturilor bancare ale agentilor de munca temporara. Aceste masuri insa nu afecteaza plata drepturilor salariale catre angajati, se mentioneaza in comunicat.
Diurna reprezinta indemnizatia platita de angajator angajatilor pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in alta localitate in interes de serviciu, a declarat recent pentru AvocatNet.ro Rodica Munteanu, senior tax consultant in cadrul PKF Finconta.
Din punct de vedere al angajatorului, incepand cu 1 iulie 2013, diurna este integral deductibila la calculul rezultatului fiscal, a continuat specialistul.
In ceea ce priveste decontarea cheltuielilor privind deplasarea in strainatate, actul normativ care reglementeaza conditiile de acordare si cuantumul minim al diurnei cuvenite personalului din institutiile publice este HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Nivelul diurnelor externe este stabilit in functie de tara in care are loc deplasarea.
In cazul persoanelor juridice romane, altele decat institutiile publice, cheltuiala cu diurna externa este integral deductibila la calculul impozitului pe profit, a detaliat Rodica Munteanu.
Totusi, partea de diurna care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice se include, potrivit consultantului, in veniturile salariale si in baza de calcul pentru contributiile sociale in luna in care este acordata.
Conform aceleiasi surse, atat pentru cheltuielile cu indemnizatia de deplasare, cat si pentru cele referitoare la transport si cazare este necesar sa existe documente care demonstreze faptul ca deplasarea a fost efectuata in scopul desfasurarii activitatii angajatorului si implicit in scopul obtinerii de venituri impozabile.
Comentarii articol (2)