Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1454/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moasa si de asistent medical in regim independent a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 928 din 19 decembrie.
Potrivit actului, asistentii medicali, asistentii medicali generalisti si moasele pot furniza -- in regim independent -- servicii de ingrijiri medicale pe baza si in limitele competentelor profesionale pe care le-au dobandit. Totodata, acestia trebuie sa respecte principiile raspunderii personale, respectarii drepturilor pacientilor, confidentialitatii si apararii demnitatii, prestigiului profesiei.
Concret, aceste profesii pot fi exercitate ca persoana fizica independenta, ca titular de cabinet individual de practica independenta sau ca asociere intre astfel de cabinete.
"In cabinetul de practica independenta a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa sau a profesiei de asistent medical se vor desfasura numai activitatile de ingrijiri medicale pentru care cabinetul a fost autorizat si inregistrat in registrul unic al cabinetelor de practica independenta", stabileste Ordinul MS nr. 1454/2014.
In cadrul cabinetelor individuale exista si posibilitatea angajarii de personal medical autorizat, personal auxiliar si de alta specialitate.
Cabinetele individuale se infiinteaza la cerere, conform prevederilor Ordinului MS nr. 1454/2014.
"Actul de infiintare a cabinetului de practica independenta a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa sau a profesiei de asistent medical il constituie certificatul de inregistrare a cabinetului", se arata in documentul mentionat.
Certificatele de inregistrare sunt eliberate de catre directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti.
Atentie! Ordinul Ministerului Sanatatii stabileste exact care sunt serviciile de ingrijiri medicale ce pot fi furnizate in regim independent (cum ar fi administrarea medicamentelor, ingrijirea si supravegherea leziunilor, recoltarile de sange, monitorizarea gravidelor sau asistarea nasterii normale), precum si dotarea minima obligatorie pentru infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor individuale.