ACCES GRATUIT
Sumele alocate protectiei copilului si învatamântului preuniversitar, stipulate în mod distinct în proiectul de buget
Sumele destinate protectiei copilului si cheltuielilor de personal din institutiile de învatamânt preuniversitar de stat vor fi evidentiate în mod distinct în proiectul bugetului de stat pe 2006, au hotarât miercuri senatorii si deputatii.
Articolul continuă mai jos
Sumele destinate protectiei copilului si cheltuielilor de personal din institutiile de învatamânt preuniversitar de stat vor fi evidentiate în mod distinct în proiectul bugetului de stat pe 2006, au hotarât miercuri senatorii si deputatii. Amendamentul formulat la articolul 13 privind evidentierea cheltuielilor de personal din învatamântul preuniversitar a venit din partea ministrului finantelor, fiind acceptata de comisiile de buget-finante, în timp ce deputatul PD Alexandru Mocanu a sustinut amendamentul privind sumele alocate protectiei copilului. La dezbaterile de miercuri la proiectul bugetului de stat pentru anul viitor au fost prezenti atât ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, cât si ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau. Vladescu a tinut sa precizeze ca în buget este prevazuta cresterea fondului de salarii pentru învatamânt în 2006 fata de 2005, de 5,5 %, astfel încât "majorarea de salarii promisa poate fi acoperita". "În anul 2004 au existat angajamente de majorari de salarii care nu au fost incluse în proiectul de buget al anului 2005, desi acel proiect de buget avea un deficit mai mare ca acum, iar cheltuielile pentru educatie au fost sub 4 %.
În aceste conditii totusi, în 2005, prin rectificari bugetare au fost acoperite toate sumele necesare pentru a plati salariile", a spus Sebastian Vladescu. Dezbaterile de miercuri dimineata au debutat cu solicitarea parlamentarilor PRM de retrimitere la comisii a raportului proiectului bugetului de stat pe 2006. Atât senatorul Gheorghe Funar, cât si deputatul Olguta Vasilescu au argumentat ca în buget nu se mentioneaza 5% din PIB destinati învatamântului, în conditiile în care, potrivit lui Funar, în programul de guvernare al Aliantei D.A. sunt prevazute 6 procente din PIB pentru acest domeniu. Propunerea PRM a fost contestata de reprezentantii puterii. Deputatul PNL Florin Aurelian Popescu i-a numit pe parlamentarii PRM "gargaragii" si a spus ca nu accepta lectii de la cei care "au ajutat cresterea economica prin stimularea industriei de vopseluri, prin vopsirea bancutelor din Cluj în culorile tricolorului", aluzie adresata lui Gheorghe Funar. De asemenea, Popescu a spus ca nu doreste lectii de la cei care au "facut socialism stiintific". Funar l-a acuzat pe Popescu ca are dosar penal pentru ca "a falsificat notele studentilor sai". Dupa ce a pus capat polemicilor din sala, presedintele de sedinta, democratul Radu Berceanu, a supus la vot propunerea PRM. Plenul a respins retrimiterea la comisii a raportului, însa dezbaterile aprinse nu au încetat. Deputatul PRM Marcu Tudor l-a acuzat pe Berceanu ca nu stie sa conduca o sedinta si ca vrea sa tensioneze situatia, "asa cum procedeaza la Senat". La rândul sau, deputatul PNL Mona Musca a solicitat limitarea luarilor de cuvânt, pe procedura la doar un minut, cerere care a nemultumit din nou opozitia. Senatorii si deputatii au mai adoptat alte patru articole în forma propusa de Guvern.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)