Volumul cumpararilor de actiuni si obligatiuni efectuate de straini pe piata româneasca de capital a totalizat peste 2,17 miliarde lei noi /RON/ în primele 10 luni ale anului în curs, conform datelor centralizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Volumul cumpararilor de actiuni si obligatiuni efectuate de straini pe piata româneasca de capital a totalizat peste 2,17 miliarde lei noi /RON/ în primele 10 luni ale anului în curs, conform datelor centralizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Sumele care au intrat în piata s-au cifrat la 1,56 miliarde RON, sumele care au iesit din piata în perioada analizata au depasit nivelul de 1,3 miliarde RON, iar volumul vânzarilor pe piata de capital s-a cifrat la 1,8 miliarde RON. În perioada ianuarie-octombrie, au intrat pe piata româneasca de capital 654 de investitori straini, din care 262 persoane juridice, si au iesit din piata 154 de investitori, din care noua persoane juridice. În luna octombrie, sumele care au intrat în piata s-au cifrat la 251,73 milioane RON, sumele care au iesit din piata au depasit nivelul de 207,85 milioane RON, volumul cumpararilor a fost de 268,74 milioane RON, iar volumul vânzarilor pe piata de capital s-a cifrat la 245,51 milioane RON. Au intrat pe piata româneasca de capital 79 de investitori straini, din care 15 persoane juridice, si au iesit din piata 22 de investitori, din care o persoana juridica. xxx Produsele chinezesti vor domina piata mondiala în viitor, considera presedintele Camerei de Comert Româno-Chineze Bucuresti, 23 nov /Rompres/ - Productia chinezeasca de textile, încaltaminte si industria ceaiului, va acapara, în viitor, piata mondiala, datorita raportului pret- calitate care este foarte bun, a declarat pentru Rompres, presedintele Camerei de Comert Româno-Chineze, Gabriel Ghelmegeanu ?Nici Uniunea Europeana nici Statele Unite ale Americii nu pot concura în acest moment cu China datorita pretului la materiile prime si energie încorporate în produse care sunt factori determinanti pentru pretul final de productie?, a spus Ghelmegeanu. Acordul încheiat de Uniunea Europeana cu China, pentru limitarea importului de produse textile din aceasta tara, a fost realizat, în opinia acestuia, ?pentru a da satisfactie de moment producatorilor din UE?.
Ghelmegeanu considera ca contingentele stabilite pâna în 2007 prevad o crestere medie între 8 - 12,5 la suta, iar în acelasi timp, comerciantii fac presiuni pentru cresterea contingentelor stabilite. ?Cotele pentru 2005 au fost deja acoperite, iar în prezent se importa din cotele anului 2006 în avans. Consider ca pâna la urma piata va regla aceste probleme. Comerciantii sunt cei care în general întotdeauna au avut ultimul cuvânt, iar pretul de achizitie este foarte important pentru ei, dimensionându-le profiturile?, a explicat Ghelmegeanu. În privinta calitatii produselor chineze în raport cu cele românesti, Ghelmegeanu a spus ca pe piata curenta din China ?primeaza de mult timp calitatea?. ?De cantitate nu vorbim pentru ca aceasta etapa a fost depasita în China de peste zece ani. Economia chineza este în plina expansiune în timp ce economia româneasca de peste 15 ani se restructureaza?, a adaugat Ghelmegeanu. Referitor la eventualele probleme cu care s-ar putea confrunta investitorii chinezi în România acesta a amintit ?inconsecventa autoritatilor centrale în aplicarea proiectelor majore de colaborare stabilite între cele doua tari, birocratia româneasca atât la nivel central cât si la nivel local, precum si sistemul local de prelungire a vizei de sedere si durata acesteia (în general doar trei luni). Schimburile comercial româno-chineze au fost, în 2004, de circa 1,453 miliarde dolari, iar în primele noua luni ale anului, acestea au crescut cu peste 150 la suta, pâna la o valoare de 1,453 miliarde dolari.
Comentarii articol (0)