Persoanele juridice care detin infrastructuri cibernetice (sisteme informatice, aplicatii aferente, retele si servicii de comunicatii electronice) ar putea fi nevoite sa permita accesul la datele de pe acestea la simpla solicitare motivata a unor institutii precum Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Apararii, dupa cum stabileste Legea securitatii cibernetice a Romaniei. In prezent, astfel de verificari pot fi facute doar in urma obtinerii unui mandat.
Totodata, firmele ar putea fi nevoite sa ia masuri de securitate costisitoare pentru a fi pregatite in fata amenintarilor cibernetice.
Actul normativ a fost adoptat recent in Parlament si, in prezent, este gata pentru promulgare, dar, inainte sa ajunga pe masa presedintelui tarii, va fi analizat de Curtea Constitutionala.
Argumente PRO:
1. Deoarece firmele detinatoare de infrastructuri cibernetice opereaza cu baze de date complexe -- unele fiind chiar de interes national -- acestea trebuie obligate prin lege sa ia masurile necesare de protectie, considera parlamentarii, dar si sa coopereze deschis cu institutiile statului atunci cand este vorba de amenintari sau atacuri cibernetice.
2. Legea are drept scop instituirea unui cadru legislativ care sa permita pregatirea adecvata in fata amenintarilor cibernetice care pot afecta securitatea nationala, mai motiveaza parlamentarii. Deoarece aceste amenintari devin tot mai dese si complexe, masurile ce urmeaza a fi introduse sunt mai mult decat necesare.
Argumente CONTRA:
1. Legea securitatii cibernetice incalca garantiile constitutionale privind viata privata si pentru acest motiv ar trebui declarata neconstitutionala, potrivit punctului de vedere al mai multor organizatii neguvernamentale, printre care Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki si ActiveWatch. In plus, grupul de organizatii considera ca, chiar daca actul se adreseaza doar persoanelor juridice, exista posibilitatea ca prevederile sa se aplice indirect si persoanelor fizice.
2. Parlamentarii au adoptat aceasta lege fara a respecta regulile privind dezbaterea publica a actelor normative, subliniaza grupul de organizatii neguvernamentale, dar si fara a lua in considerare punctele de vedere venite din partea societatii civile.
Ce parere aveti? Ar trebui ca institutiile statului sa aiba acces la datele de pe calculatoarele firmelor fara a mai fi necesare mandatele?
Comentarii articol (44)