Da! Este vorba despre celebrele caciulite pentru bebelusi. Iar daca in poze isi au rostul lor, pentru efect, iar afara, daca temperatura o cere, au o logica, in casa nu exista niciun argument pentru ca un bebelus sanatos si nascut la termen sa poarte caciula. Nici in prima jumatate de an, nici in prima luna si nici macar in prima saptamana de viata. Nici ziua, nici noaptea si nici dupa baie. Asta, bineinteles, daca vorbim despre o casa in care temperatura este cea recomandata de medici pentru un nou-nascut, respectiv in jur de 21º C. Si atunci, de ce poarta atat de multi bebelusi caciulite in casa?
Rostul caciulitelor imediat dupa nastere
La nastere, copiii ies brusc dintr-un mediu cald, de circa 37,7º C, intr-unul mult mai rece. Temperatura corpului le scade astfel cu aproximativ 2 grade, in principal din cauza evaporarii de la nivelul tegumentelor ude a lichidului amniotic, dar si din cauza contactului cu suprafete mai reci. De aceea, bebelusii sunt infasati imediat dupa nastere, iar capul le este acoperit cu o caciulita. Desi nu toate maternitatile fac acest lucru, este o practica des intalnita. O metoda mult mai eficienta pentru ca nou-nascutul sa nu piarda brusc caldura ar fi contactul piele pe piele cu mama. Cum insa acest lucru nu este inca pus in practica in majoritatea maternitatilor din tara, alternativa medicilor este infasatul si o caciula trasa pe cap.
Purtarea caciulii in casa nu e necesara
Totusi, multi bebelusi continua sa poarte celebrele caciulite si dupa ce ies din maternitate, in casa, si asta luni de zile uneori. In spatele acestui obicei sta un mit mai vechi care sustine ca cea mai mare pierdere de caldura are loc la nivelului capului. Se spune ca circa 40% (sau chiar 80%, sustin unii) din temperatura corpului se poate pierde la acest nivel, mai ales in cazul nou-nascutilor, care au un cap mult mai mare comparativ cu restul corpului. Acesta este insa doar un mit si tot mai putini medici sfatuiesc mamele sa-si tina bebelusii cu caciula pe cap si dupa primele zile de viata.
„Copiii sanatosi, nascuti la termen, nu au nevoie sa poarte caciuli pe cap din momentul in care ies din maternitate”, explica Howard Reinstein, pediatru si purtator de cuvant al Academiei Americane de Pediatrie. Desi este adevarat ca bebelusii nu-si pot regla temperatura corpului imediat dupa nastere asa cum o poate face organismul unui adult, acest lucru nu mai reprezinta o problema atat de mare dupa cateva zile de viata.
Riscurile caciulitei in casa
Mai mult, purtarea unei caciuli in casa creste semnificativ riscul de hipertermie, o conditie medicala foarte periculoasa. Hipertermia se dezvolta mult mai rapid la un nou-nascut fata de un adult, deoarece micutii au o capacitate scazuta de a pierde caldura. De aceea, daca bebelusul este prea gros imbracat si e tinut cu caciula pe cap in casa, lucrurile pot degenera repede. Mai mult, purtarea unei caciuli noaptea creste riscul de asfixiere a copilului, dar si riscul Sindromului mortii subite la sugar. Iar dupa baita, este suficient sa stergi bland capul bebelusului cu un prosop mai moale pentru a-i usca parul.
Experimentul care a generat toata nebunia
Asa cum am mai mentionat, tot mai multe studii demonteaza mitul potrivit caruia circa 40% din temperatura corpului se pierde la nivelul capului. Cel mai probabil, acest mit are la baza un experiment facut in anii ‘50 pe soldati americani. Acestia erau expusi unor temperaturi negative extreme, imbracati in costume de supravietuire pentru mediul arctic, dar cu capul descoperit. Astfel, s-a constatat ca la nivelul capului se pierde peste 40% din temperatura corpului. Lucru logic de altfel si de asteptat, avand in vedere ca soldatii aveau doar capul descoperit, in timp ce restul corpului era bine protejat de frig datorita costumelor speciale.
Caciula si alaptatul
Pe langa lucrurile prezentate mai sus, exista inca un aspect de care mamele ar trebui sa tina cont. Si anume faptul ca purtarea unei caciuli ar putea fi un obstacol in calea alaptarii. Explicatia are legatura cu mirosul bebelusului, care este mascat intr-o mare masura daca cel mic are capul acoperit. Sistemul olfactiv se asteapta si el la anumite semnale dupa nastere, iar mirosul bebelusului este inconfundabil pentru fiecare mama in parte. De altfel, instinctul unei mame este de a-si mirosi bebelusul imediat cum il primeste in brate. Iar acest semnal olfactiv elibereaza un val masiv de oxitocina, hormon cu un rol extrem de important in alaptare si in mentinerea lactatiei.
Comentarii articol (2)