Puteti consulta Codul fiscal valabil in 2015 in fisierul atasat acestui articol sau direct pe site-ul ANAF.
Fiscul precizeaza ca textul este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.
Aceasta varianta a Codului fiscal cuprinde noutatile introduse prin OUG nr. 92/2014 si care se refera la schimbarea modului de impozitare a veniturilor obtinute din jocuri de noroc si premii.
Potrivit noilor dispozitii, care se vor aplica din 13 februarie 2015, veniturile din jocuri de noroc se vor impozita in functie de sumele castigate.
Astfel, veniturile din jocuri de noroc se vor impune, prin retinerea la sursa, cu o cota de 1% aplicata asupra tuturor sumelor incasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc.
De asemenea, veniturile din jocuri de noroc care depasesc echivalentul a 15.000 euro se vor impozita cu 16%, iar veniturile mai mari de 100.000 euro vor fi taxate cu 25%, arata in actul normativ.
In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinere la sursa, cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net, care se calculeaza la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. Aceasta prevedere nu se va mai aplica insa din 13 februarie 2015.
Aflati mai multe despre noutatile aduse de OUG nr. 92/2014 din acest articol.
Codul fiscal a mai suferit o serie de modificari prin OUG nr. 80/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906, din 12 decembrie 2014. Documentul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, insa anumite prevederi se vor aplica din 1 februarie 2015.
Astfel, de la inceputul acestui an s-a schimbat modul de calcul al accizelor. Mai exact, OUG nr. 80/2014 prevede ca incepand cu aceasta data nivelul accizelor se exprima in lei pe unitatea de masura, fiind utilizat nivelul in lei practicat in anul 2014.
Apoi, din 2016, nivelul astfel obtinut se va actualiza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie. Mai departe, nivelul actualizat al accizelor se va publica pe site-ul MFP pana cel mai tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.
De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2015 s-au schimbat si regulile fiscale pentru cei care aplica regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune. Printre noutatile privind regimul special de TVA se numara cele care stabilesc ca declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro din acest an viitor si nu in lei, asa cum se intampla pana acum.
Mai mult decat atat, Codul fiscal actualizat 2015 contine noutati si in privinta contribuabililor pentru care venitul anual se determina in sistem real. Concret, de la inceputul acestui an persoanele impozabile pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real sunt obligate sa completeze Registrul de evidenta fiscala, pentru stabilirea venitului net anual.
Vechea legislatie prevedea ca persoanele care obtineau venituri din activitati independente erau obligate sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
Pe langa aceste prevederi, in Codul fiscal publicat recent de ANAF au fost introduse si unele dispozitii, referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA, care se vor aplica din 1 februarie 2015.
Potrivit acestor reglementari, Fiscul va anula inregistrarea in scopuri de TVA daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifică intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui ANAF. Acest lucru nu este cuprins in legislatia actuala.
De asemenea, noile dispozitii reglementeaza mai clar anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul in care asociatii/administratorii persoanei impozabile au inscrise in cazierul fiscal anumite infractiuni sau fapte.
Avand in vedere modificarile din sfera inregistrarii in scopuri de TVA, Fiscul a lansat recent in dezbatere publica o serie de proiecte de acte normative pentru a pune in practica noile reguli.
Important! Puteti compara noile prevederi ale Codului fiscal, introduse prin OUG nr. 80/2014, cu cele vechi in documentele anexate acestui articol. Materialele sunt realizate de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov.
Urmariti tag-ul Biblioteca virtuala AvocatNet.ro, unde vom continua sa publicam, pentru descarcare, documente utile ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui contribuabil care vrea sa fie la curent cu noutatile legislative. Descarcati de AICI si celelalte documente pe care le-am publicat pana acum in Biblioteca virtuala AvocatNet.ro.