Asociatiile de proprietari trebuie sa convoace in primul trimestru al anului, adica in perioada ianuarie – martie, adunarea generala ordinara, se arata in Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si in HG nr. 1588/2007 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 230/2007.
Conform legislatiei in vigoare, adunarea trebuie convocata de presedintele sau de comitetul executiv al asociatiei. Neconvocarea adunarii generale ordinare, cel putin o data pe an, in primul trimestru, de catre presedintele sau de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei.
In plus, proprietarii trebuie anuntati din timp cu privire la data adunarii generale, mai exact cu cel putin sapte zile inainte ca aceasta sa aiba loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Anuntul trebuie afisat intr-un loc vizibil sau informarea se va realiza pe baza de tabel nominal convocator.
Conform surselor citate, dovada convocarii si reconvocarii o constituie afisul de la avizier si tabelul nominal convocator cu semnaturi.
Actele normative in vigoare stabilesc ca adunarea generala a asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
- alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori ai asociatiei de proprietari;
- adopta, modifica sau revoca hotarari,
- adopta si modifica bugetul de venituri si cheltuieli;
- mandateaza comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator al imobilului sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a cladirii;
- exercita alte atributii care i-au fost conferite prin statut, prin acordul de asociere sau prin votul proprietarilor asociati.
Daca nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, atunci adunarea va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari. La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, atunci hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte cuprinse in legislatia in vigoare:
- fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
- pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
- proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
- un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
- in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
Mai departe, hotararea adunarii generale se va consemna in registrul de procese-verbale al asociatiei, care se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor, se arata in Legea nr. 230/2007.
De asemenea, hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, atunci proprietarii pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia.
Important! Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Pe langa obligatia convocarii adunarii generale la inceputul fiecarui an, asociatiile de proprietari trebuie sa aprobe in cadrul adunarii bugetul de venituri si cheltuieli. In acest sens, comitetul executiv al asociatiei de proprietari va intocmi proiectul bugetului de venituri.
Comentarii articol (2)