Hotararea CAFR nr. 60/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a examenului de competenta profesionala a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 26 din 13 ianuarie 2015.
Examenul de competenta profesionala este organizat pentru stagiarii in activitatea de audit financiar care au terminat cei trei ani de stagiu, in vederea atribuirii calitatii de auditor financiar.
Examenul este organizat anual, iar data, centrul de examinare, taxa de inscriere, tematica si bibliografia sunt anuntate cu cel putin 20 de zile inainte de desfasurarea acestuia. Conform vechiului regulament (care se abroga), examenul se organiza de doua ori pe an.
Inscrierea la examen
La examen se pot inscrie atat cei care si-au incheiat perioada de stagiu si au indeplinite fata de CAFR toate obligatiile, cat si cei care au fost respinsi in alte sesiuni de examen, au indeplinite toate obligatiile fata de CAFR si inca se afla in termenul de sustinere, potrivit noului regulament.
Candidatii se pot inscrie la una sau mai multe probe de examen din cadrul unei sesiuni.
La inscriere sunt necesare urmatoarele documente:
- cererea de inscriere;
- dovada achitarii taxei de inscriere;
- actul de identitate (copie);
- patru fotografii tip 2/3.
Dosarul cu aceste documente se depune la sediul CAFR din Bucuresti (Str. Sirenelor, nr. 67—69) sau la reprezentantele Camerei, personal/prin delegat, in perioada stabilita in prealabil.
Candidatii primesc legitimatia de acces la examen la momentul inscrierii, insa cei care transmit documentele la reprezentante o primesc la intrarea in sala.
Desfasurarea examenului
Examenul de competenta profesionala pentru atribuirea calitatii de auditor financiar consta in trei probe, dupa cum urmeaza:
- proba teoretica consta in verificarea in scris a cunostintelor teoretice la urmatoarele materii: teoria si principiile contabilitatii generale; cerintele legale si standardele referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale consolidate; Standardele internationale de raportare financiara (IFRS); analiza financiara; contabilitatea manageriala; managementul riscului si controlul intern; cerintele legale si standardele profesionale referitoare la auditul statutar si la auditorii statutari; Standardele internationale de audit (ISA); etica profesionala;
- proba grila consta intr-un test-grila cu 80 de intrebari din urmatoarele materii: legea societatilor comerciale si guvernanta corporativa; legislatia privind falimentul si alte acte normative in domeniu; legislatia fiscala; Codul civil si Codul comercial; legislatia privind asigurarile sociale si Codul muncii; tehnologia informatiei si sistemele computerizate; economia financiara, generala si de afaceri; matematica si statistica; principiile de baza ale managementului financiar al intreprinderilor;
- proba practica este un test de aplicare efectiva a cunostintelor teoretice si consta in rezolvarea unor cazuri din urmatoarele materii: cerintele legale si standardele referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale consolidate; Standardele internationale de raportare financiara (IFRS); analiza financiara; contabilitatea manageriala; cerintele legale si standardele profesionale referitoare la auditul statutar si la auditorii statutari; Standardele internationale de audit (ISA); etica profesionala.
Durata fiecarei probe este de patru ore, iar accesul in sala se face cu 30 de minute inainte de ora de incepere.
Persoanelor care incearca sa fraudeze examenul li se anuleaza probele sustinute si li se interzice prezentarea la urmatoarea sesiune consecutiva de examen.
Pentru a promova examenul, candidatii trebuie sa obtina cel putin nota 6 la fiecare proba in parte si cel putin nota 7 ca medie aritmetica a celor trei probe.
Rezultatele examenului pot fi contestate o singura data, in cel mult 48 de ore de la publicarea acestora.