Sesiunea a doua a examenului pentru atribuirea calitatii de auditor financiar a inclus trei probe. Prima a avut loc in 22 noiembrie, a doua - in 23 noiembrie, iar a treia - in 29 noiembrie.
Dupa ce rezultatele initiale (pdf) au fost publicate de CAFR pe 9 decembrie, astazi au aparut rezultatele contestatiilor (pdf) si lista finala a candidatilor admisi (pdf).
Locul in care s-au desfasurat probele examenului a fost Universitatea Artifex din Bucuresti, iar perioada stabilita pentru inscrieri a fost 3-14 noiembrie, la sediile CAFR din Capitala, Iasi, Brasov si Cluj.
Conform CAFR, o conditie obligatorie pentru inscriere a fost participarea la cursul de pregatire profesionala aferent anului 2014, care a fost organizat in sistem e-learning in luna iunie si in sistem clasic in luna octombrie. Astfel, s-au putut inscrie:
- stagiarii care au finalizat perioada de stagiu si se aflau in perioada legala in care puteau sustine examenul de competenta profesionala;
- stagiarii care au fost respinsi la alte sesiuni de examen si se aflau in termenul legal pentru sustinerea examenului.
Examenul este organizat semestrial, astfel ca aceasta a fost a doua sesiune din 2014.
In ce consta examenul
Conform regulamentului de organizare si desfasurare (pe care il gasiti anexat la articol), examenul pentru atribuirea calitatii de auditor financiar include trei probe scrise, dupa cum urmeaza:
- prima proba: verificarea cunostintelor teoretice prin sustinerea unei probe scrise la materiile: teoria si principiile contabilitatii generale; cerintele legale si standardele referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale consolidate; Standardele internationale de raportare financiara (IFRS); analiza financiara; contabilitatea costurilor si contabilitatea manageriala; managementul riscului si controlul intern; auditul si aptitudinile profesionale; cerintele legale si standardele profesionale referitoare la auditul statutar si la auditorii statutari; Standardele internationale de audit intern (ISA); etica profesionala si independenta;
- a doua proba: sustinerea unui test-grila de 120 de intrebari din materiile: legea societatilor comerciale si guvernanta corporativa; legislatia privind falimentul si alte acte normative in domeniu; legislatia fiscala; Codul civil si Codul comercial; legislatia privind asigurarile sociale si Codul muncii; tehnologia informatiei si sistemele computerizate; economia financiara, generala si de afaceri; matematica si statistica; principiile de baza ale managementului financiar al intreprinderilor;
- a treia proba: rezolvarea unor cazuri practice pe baza cunostintelor teoretice ale candidatilor din materiile mentionate la prima proba.
Tematica si bibliografia pentru a doua sesiune din 2014 pot fi gasite aici (pdf).
Desfasurarea examenului
Candidatii au putut intra in sala cu 30 de minute inainte de ora de incepere a examenului, iar acestora li s-a permis accesul in baza legitimatiei de acces si a cartii de identitate.
Fiecare proba din cadrul examenului a avut o durata de cinci ore si niciun candidat n-a mai putut intra in sala dupa inceperea acestora.
Candidatii care incearca sa fraudeze examenul sunt eliminati si nu se mai pot prezenta la celelalte probe din sesiune. Totodata, acestora li se interzice dreptul de a se prezenta la urmatoarele doua sesiuni consecutive de examen.
Pentru a promova fiecare proba, candidatii trebuie sa obtina cel putin nota 6, iar pentru a promova examenul, media celor trei probe trebuie sa fie cel putin 7.
Nota: Informatii mai multe despre desfasurarea examenului gasiti in regulamentul anexat articolului.