Persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si obtin venituri impozabile au dreptul sa primeasca, la cerere, un stimulent de insertie, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
Stimulentul de insertie este o suma lunara care se acorda in perioada dintre momentul solicitarii acesteia si implinirea de catre copil a varstei de doi ani. Cuantumul lunar al stimulentului este echivalent cu cel al indicatorului social de referinta, care, in prezent, este de 500 de lei.
Stimulentul de insertie se acorda, asa cum prevede OUG nr. 111/2010, astfel:
- pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului de pana la un an, daca acestea obtin venituri impozabile inaintea implinirii de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani;
- pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului de pana la doi ani, daca acestea obtin venituri impozabile dupa ce copilul implineste un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani;
- pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la trei ani, oricand, pe toata perioada.
Atentie! Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului este suspendata automat in urma solicitarii stimulentului de insertie.
Ce acte sunt necesare pentru a cere stimulentul de insertie
De stimulentul de insertie poate beneficia oricare dintre parintii firesti ai copilului si nu numai.
Conform actului normativ citat, "beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore".
Stimulentul de insertie se cuvine pentru fiecare dintre nasteri, precum si in situatiile de adoptie sau plasament.
OUG nr. 111/2010 stabileste ca dreptul la stimulentul de insertie este acordat daca solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- are, conform legii, domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei;
- locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
La fel ca in cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului, pentru a se mentine plata stimulentului de insertie, beneficiarii trebuie sa-si achite impozitele si taxele locale pentru bunurile detinute in proprietate.
Pentru obtinerea stimulentului de insertie, persoanele indreptatite trebuie sa completeze o cerere, care trebuie insotita de urmatoarele documente:
- copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul (daca este cazul);
- actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;
- dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
"Cererile pentru acordarea drepturilor (...), reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinţa", mai scrie in OUG nr. 111/2010.
Dreptul la stimulentul de insertie se acorda in baza unei decizii, care se comunica solicitantului in cel mult cinci zile lucratoare de la momentul emiterii.
Dreptul la stimulent inceteaza din ziua urmatoare celei in care:
- copilul implineste doi ani (sau trei ani, in cazul copilului cu handicap);
- beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in concediul pentru cresterea copilului;
- a murit copilul;
- beneficiarul nu-si achita obligatiile fata de bugetul local in termenul legal.
Important! Persoanele care beneficiaza de stimulentul de insertie sunt obligate sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia lor, care poate determina incetarea/suspendarea platii dreptului, in cel mult 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
Comentarii articol (37)