Noile prevederi sunt incluse in Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 52 din 22 ianuarie si care va intra in vigoare duminica.
Mai exact, salariul pe care angajatul temporar il va primi pentru fiecare misiune va trebui sa fie egal cu cel primit de angajatul utilizatorului, in conditiile in care acesta desfasoara aceeasi munca sau una similara.
"In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului", este explicat in Legea nr. 12/2015.
Conform Codului muncii, salariatul temporar este acea persoana care are un contract de munca temporara incheiat cu un agent de munca temporara si care poate fi pus la dispozitia unui utilizator persoana fizica sau juridica.
"Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia", prevede actul normativ citat.
In ceea ce priveste utilizatorul, acesta este o persoana fizica/juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea careia salariatul temporar munceste pentru o perioada de timp provizorie.
Misiunea de munca temporara reprezinta perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a executa sarcini precise cu caracter provizoriu.
O astfel de misiune trebuie stabilita pentru un termen care sa nu depaseasca 24 de luni.
"Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni. Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional la acest contract", mai dispune Codul muncii.
Atentie! Salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului in baza unui contract incheiat in forma scrisa.
Pe durata misiunii, salariatul temporar este remunerat de agentul de munca temporara. Totodata, agentul este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre stat si plateste pentru acesta toate contributiile datorate.
Important! Un contract de munca temporara inceteaza atunci cand se termina misiunea pentru care a fost incheiat sau in cazul in care utilizatorul renunta la serviciile salariatului inainte de sfarsirea misiunii.
Mascarea veniturilor salariale sub forma de diurna poate fi sanctionata
Agentii de munca temporara pot fi sanctionati daca mascheaza veniturile salariale sub forma unei diurne.
Mai exact, in toamna anului trecut, inspectorii fiscali au descoperit cazuri in care pentru salariatii temporari se plateau impozit si contributii sociale la nivelul salariului minim brut cu program de lucru de doua ore pe zi, in timp ce diurna neimpozabila acordata acestora ajungea chiar si la 2000-2500 de euro.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a subliniat la acel moment ca aceasta metoda de a disimula plata de drepturi salariale a fost folosita pentru a nu fi inregistrate si virate catre stat obligatiile fiscale constand in impozit pe venit si contributii sociale.
De aceea, inspectorii au reincadrat din punct de vedere fiscal sumele acordate cu titlu de diurna si au sesizat organele de urmarire penala. In acelasi timp, s-au dispus masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor si impiedicarea instrainarii patrimoniului, instituindu-se poprire asiguratorie pe conturile bancare ale agentilor de munca temporara.
Mai multe informatii pe acest subiect gasiti aici.
Nota: Prevederile Legii nr. 12/2015 vor intra in vigoare in data de 25 ianuarie.