avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Munca in strainatate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Munca in strainatate

Buna ziua,
doresc sa infiintez o firma in Romania cu 15 salariati pe care sa-i pun la dispozitia unei firme din Italia pentru transport marfa. Mentionez ca raman salariati in Romania si contributii voi plati in Romania. Deasemenea le voi plati diurna salariatilor in limita a 87,50 eur/zi. Voi inchieia un contract cu partenerul italian in care stipulez faptul ca-i pun la dispozitie forta de munca, pentru care ii percep un comision. Comisionul perceput va acoperi toate impozitele ce trebuie platite la statul roman, diferenta rezultata va fi profitul firmei mele.
Intrebare:
1. Trebuie obtinut A1, mentionez ca nu am nicio alta activitate pe societate?
2. Care este perioada maxina pt care pot trimite in strainatate salariatii?
3. Daca se depaseste limita maxina de diurna, diferenta se impoziteaza la salariat?
4. Ce cod Caen trebuie sa am?
5. Societatea se incadreaza la Microintreprindere cu impozitarea de 3%?
Cel mai recent răspuns: andreeasendrea , utilizator 09:40, 12 Noiembrie 2014
Ceea ce dvs. doriti sa faceti este caracteristic agentilor de munca temporara si este reglementata de Codul muncii (art. 88 - art. 102) si de HG 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.
Sistemul prin agent de munca temporara implica o relatie tringhiulara ce se creeaza intre angajat, angajator si utilizator. Durata maxima este de 12 luni, cu posibilitate de prelungire cu inca cel mult 6 luni.
In cadrul acestei relatii se incheie doua contracte:
- contractul de munca temporara incheiat intre agentul de munca temporara si salariat.
- contractul de punere la dispozitie incheiat intre agentul de munca temporara si utilizator.
Salariatul temporar beneficiază de salariu plătit de către agentul de muncă temporară, pe durata efectuării propriu-zise a misiunii. Nivelul salariului nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte un salariat al utilizatorului cu atribuţii similare de serviciu.
Neexecutarea obligaţiei agentului de muncă temporară privind plata salariului şi achitarea contribuţiilor şi impozitelor în termen de 15 zile calendaristice de la data la care aceasta a devenit scadentă şi exigibilă, aceste obligaţii vor fi suportate de către utilizator, în baza solicitării salariatului temporar.
In momentul în care salariatul se află între două misiuni, acesta este la dispoziţia angajatorului (agentul de muncă temporară) şi beneficiază de un salariu plătit de agent, ce nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe ţară.
La încetarea misiunii, salariatul temporar poate încheia un contract individual de muncă cu utilizatorul. Asta inseamna ca utilizatorul (adica cel la care salariatul este trimis in misiune) poate aprecia daca nu cumva ar fi mai rentabil sa-l angajeze direct pe cetatean.
Cu diurna nu veti face minuni, deoarece legiuitorul a reglementat dreptul la diurna (indemnizatie de deplasare) numai pe durata delegarii si detasarii (art. 44 alin. (2) si art. 46 alin. (4) din Codul muncii, republicat). Insa, in cazul agentului de munca temporara aceste prevederi NU se aplica.
Apoi, potrivit reglementarilor fiscale (art. 55 alin. (4) lit. g) si art. 296 ^15 lit. g) din Legea 571/2003 - Codul fiscal) nu intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului. Astfel, eventualele sume acordate salariatului temporar cu titlu de diurna vor fi impozitate si vor intra si in baza de calcul al contributiilor sociale.
Recent, cam acum o luna, cei de la Antifrauda au verificat o serie de firme care asigurau angajatilor trimisi temporar in state UE doar salariul minim pe economie romanesc, diferenta fiind acoperita cu diurne grase, dar ilegale, deoarece nu se impozitau. Scandalul este mare.
Asa ca, inainte de a demara, informati-va.
Numai bine.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
ContSters44758, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna externa legala fara a fi asimilata salariului? CraciunVasile CraciunVasile O Agentie de Munca temporara care are soferii angajati . Soferi angajati care isi desfaoara activitatea pe comunitate pe o perioada de 30 zile uneori 60 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca temporara : salariul plus diurna cristiivu cristiivu As vrea sa stiu daca ìntr-un contract de munca temporar cu o agentie de munca trebuie sa am un salar per Romìnia + diurna din afara? Ce ìnseamna salar + ... (vezi toată discuția)
Formular a1 monik monik buna ziua. daca un agent de munca temporara trimite salariatii la un utilizator strain, e nevoie sa se obtina formularul A1 sau agentul de munca temporara ... (vezi toată discuția)