buna ziua!
Lucrez in Franta in constructii, cu interim roman. Ni s-a comunicat faptul ca in urma unei schimbari de lege ni se impoziteaza deplasamentul. Pana anul acesta eram remunerati cu 45 de euro pa zi/lucratoare. Diurna reprezinta salariul la o luna de munca.
Vreau sa stiu la ce lege se refera si cum se impoziteaza.
Va multumesc
Pentru calculul diurnei în cazul deplasării fie în ţară, fie în afară ţării, Codul Fiscal aduce completări prin intermediul art. 55 alin. 4 litera g) şi art. 296^15 (modificări intrate în vigoare în baza OG nr. 8/2013).
Aşadar, diurna acordată salariaţilor în ţară şi în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii, în interes de serviciu, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (pensie, sănătate, şomaj).
Dacă diurna este mai mare decât limita mai sus menţionată (mai mare de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului), venitul respectiv este considerat venit de natură salarială şi va fi inclus pe statul de salarii, implicit i se vor reţine impozitul şi contribuţiile sociale. (banuiesc ca aici va incadrati dvs.)
Pentru Franta diurna este 35 eur, daca depaseste se impoziteaza, limitele sunt prevazute in HG nr. 518/1995, actualizate.
Solicitati si Angajatorului cadrul legal si comparati cu ce v-am scris eu. Bafta!
Se refera la Legea nr.12/2015. Aceasta introduce doua aliniate noi la Art.92 din Codul Muncii precizand : ”salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar”. Alin. (4) al art. 92 din Codul muncii vine in completarea dispozitiilor alineatului precedent si stabileste ca, in masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului”.
Practic agentul de munca temporara nu va mai putea incadra un salariat temporar cu salariul din Romania, ci cu cel al salariatului tarii respective care presteaza aceeasi munca cu salariatul roman.
Acordare diurna
adriana
In cazul in care angajatilor li se deconteaza transportul,cazarea si masa in delegatie mai trebuie acordata diurna si in bani in limita plafonului neimpozabil ... (vezi toată discuția)
Diurna minima
projectix
Buna ziua,
Care este diurna minima legala in cazul deplasarii in strainatate a unui angajat al unei societati cu raspundere limitata. Din ceea ce rezulta din ... (vezi toată discuția)