Cinci mituri despre problema creditelor in franci elvetieni, titreaza economica.net.
Recenta apreciere a francului elvetian, care a bagat spaima-n debitorul roman cu rate in asa-zisa "valuta exotica", a adus la suprafata si o serie de mituri, indemnuri si judecati revansarde ori patimase. Sa luam cinci dintre ele, sa vedem daca stau in picioare.
BNR nu putea sa interzica creditele in franci, a luat masuri, a crescut RMO la 40%.
BNR nu putea sa interzica creditul in franci, euro, yeni, rupii sau yuani. Nici nu trebuia sa o faca explicit, dar avea parghii sa o faca de facto. Sa vedem de ce argumentul BNR - institutia care nu a recunoscut vreodata ca a gresit - nu sta in picioare si e doar “fum si oglinzi”.
Reducerea TVA este conditionata de combaterea evaziunii fiscale, anunta adevarul.ro
Guvernul Ponta vizeaza reducerea TVA cu pana la 3 puncte procentuale in 2015-2016, insa masura poate fi aplicata fara sa afecteze incasarile bugetare doar daca evaziunea fiscala este redusa, sustin specialistii.
Premierul Victor Ponta a declarat ca este posibila reducerea generala a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) cu cel mult trei puncte procentuale sau scaderea TVA la categorii de produse, in special la cele alimentare, asa cum s-a aplicat in sectorul de panificatie de la 1 septembrie 2013. Specialistii sustin ca masura este una dezirabila, insa ea poate fi adoptata doar in anumite conditii.
FMI ajunge astazi la Bucuresti, scrie evz.ro.
O misiune a FMI, condusa de Andrea Schaechter, se va afla in Romania in perioada 27 ianuarie - 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare, scrie Agerpres.
Primele doua evaluari ale actualului acord au fost realizate in prima parte a anului 2014. "Vor avea loc consultari in cadrul Articolului IV si a treia evaluare a acordului Stand-By de tip preventiv incheiat cu Romania, care a fost aprobat in data de 27 septembrie 2013. Membrii misiunii vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii ale economiei romanesti si prioritatile in reformele economice", a explicat Tolosa.
BNR estimeaza la proape 1 miliard de euro pierderea contabila a bancilor in cazul conversiei creditelor in franci la cursul istoric, informeaza capital.ro.
Banca Nationala a estimat o pierdere contabila de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 banci comerciale care au in portofoliu credite in franci elvetieni, daca s-ar aplica la portofoliul existent conversia in lei la cursul de la momentul acordarii imprumutului, scrie Mediafax.
Cum a fost calculata aceasta pierdere potențiala? Potrivit Mediafax, banca centrala a folosit un scenariu care a avut in vedere cursurile istorice de la momentul acordarii celor 75.000 de credite aflate inca in bilanturile bancilor si cursul la zi pentru resurselor atrase in vederea finantarii portofoliului.
Comentarii articol (0)