Multi parinti cred ca micutii au nevoie de vitamine si minerale sub forma de suplimente alimentare pentru a creste mari si voinici. Dar adevarul este ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata este suficienta pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, astfel incat suplimentele nu ar trebui administrate dupa ureche. In afara de vitamina D, recomandata de la nastere pentru profilaxia rahitismului, alte interventii din exterior ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Afla mai multe de detalii in randurile de mai jos.
Vitaminele ar trebui date la recomandarea medicului
Chiar si cei mai mofturosi copii isi pot asigura necesarul de vitamine si minerale doar din alimentatie. Faptul ca nu mananca mult sau ca refuza unele fructe sau legume nu inseamna neaparat ca au si deficiente nutritionale. Acest diagnostic ar trebui pus doar de catre medic. Carenta unei vitamine din organism poate fi detectata cu exactitate in urma unor analize de sange.
Cand ar trebui copiii trebui sa primeasca vitamine
Academia Americana de Pediatrie (AAP) sustine ca, in general, medicii ar trebui sa recomande suplimente alimentare doar copiilor peste 4 ani, dupa o discutie prealabila cu parintii, din care sa reiasa ce fel de dieta au cei mici. De exemplu, daca copilul nu are mese sanatoase regulate, mananca mult fast-food si mancare semi-preparata sau bea multe sucuri carbogazoase, atunci suplimentele alimentare sunt intr-adevar o optiune. Insa una de scurta durata, deoarece parintii ar trebui sa rezolve problema alimentatiei si sa nu foloseasca suplimentele alimentare ca o rezolvare-minune a unei diete deficitare.
Suplimentele de vitamine si minerale pot fi necesare si in cazul copiilor care sufera de boli cronice, cum ar fi astmul, sau de boli digestive. De asemenea, in cazul in care copilul are o dieta restrictiva din cauza unei afectiuni cronice, suplimentele pot veni in ajutor.
Si in cazul multivitaminelor, ce-i prea mult strica
Problema este ca suplimente alimentare pot deveni toxice daca sunt luate in cantitati prea mari, mai ales in cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Acestea se depun sub forma de rezerve in organism si nu se elimina renal, cum o fac cele hidrosolubile. In plus, o supradoza din anumite vitamine sau minerale poate duce la proasta absorbtie a altora, creand astfel un dezechilibru nutritional.
De aceea, este important sa citesti intotdeauna eticheta sau prospectul produsului, pentru a vedea care este cantitatea recomandata pe zi si cat la suta din necesarul zilnic de vitamine si minerale acopera o doza. In plus, mai ales in cazul suplimentelor alimentare sub forma de jeleuri, e bine sa fii atenta si la cantitatea de zahar pe care o contin. S-ar putea sa afli ca, la fiecare jeleu primit, copilul inghite si un sfert de lingurita de zahar.
Exemple de efecte adverse in cazul supradozarii
Vitamina A, de exemplu, este importanta pentru pastrarea acuitatii vizuale si in intarirea imunitatii. Totusi, prea multa vitamina A poate crea dezechilibre importante in organism. Supradozarea se manifesta la inceput prin dureri de cap, oboseala, buze uscate si dureri de articulatii. Iar in cazuri foarte grave, supradozarea de vitamina A duce la fragilizarea oaselor. La adulti, simptomele dispar in general odata cu stoparea tratamentului, dar la copii consecintele pot fi permanente.
In cazul fierului, excesul poate duce la dureri de cap, constipatie si scaderea in greutate, iar in cazuri mai grave la probleme ale inimii si ale ficatului (ciroza).
Supradozele de zinc pot cauza varsaturi si slabirea sistemului imunitar, ajungandu-se pana la sangerari stomacale.
In plus, tot mai multe studii recente atrag atentia ca, pentru anumite grupuri de populatie, administrarea de suplimente in general ar putea duce la cresterea riscului de imbolnavire, in special de boli de inima si cancer.
Comentarii articol (2)