Legea 142/1998 privind acordarea bonurilor de masa spune ca “Tichetele de masa sunt un drept care poate fi acordat fiecarui salariat care are un contract individual de munca, de catre compania angajatoare. (Art. 1, punctul 1)
Pot primi tichete de masa angajatii care lucreaza cu jumatate de norma, dar si angajatii pe perioada determinata.
Daca salariatul este incadrat cu contract de munca in mai multe locuri, atunci el poate primi tichete de masa de la compania unde este incadrat cu functia de baza.”
Asadar, in cazul firmelor care au angajati part-time, bonurile de masa raman o solutie de recompensare isteata si cu multe avantaje fiscale. De aceea, ne-am gandit si la un mic exercitiu care sa ne arate cum se calculeaza numarul de bonuri pentru angajatii cu jumatate de norma.
Starea de fapt
Sa luam o firma fictiva – Axis S.R.L. din Bucuresti – ce activeaza in domeniul comertului cu amanuntul in magazine specializate. Pentru a-si desfasura mai bine activitatea, a angajat trei salariati care sa lucreze part-time, cu jumatate de norma.
Firma a decis sa-si motiveze angajatii printr-un beneficiu atasat pachetului salarial, scop in care a achizitionat bonuri de masa pentru cei trei salariati.
Comanda s-a facut foarte simplu, online. Dupa incheierea contractului cu Edenred pentru emiterea de bonurilor de masa, firma a plasat o comanda rapida de bonuri Ticket Restaurant prin platforma de comenzi pe Internet Edenred Online si le-a primit in 24 de ore.
Firma le-a distribuit salariatilor bonurile de masa in ultima decada a lunii, pentru luna urmatoare, respectand astfel prevederile Articolului 9 din normele de aplicare a Legii 142/1998.
Solutia
Necesarul de bonuri de masa pentru cei trei angajati a fost calculat in functie de:
- numarul de zile lucratoare din luna urmatoare: 20 zile lucratoare
- concediile planificate ale angajatilor: 2 zile de concediu de odihna toti angajatii
- numarul angajatilor incadrati cu contract individual de munca: 3
Nr. total de bonuri de masa comandate = (Nr. de zile lucratoare - Zile de concediu) x Nr.de angajati = 18 x 3 = 54 bonuri
Valoarea nominala a unui bon este de 9.35 lei => Valoarea nominala totala aferenta comenzii clientului = 504.9 lei
Costul serviciilor de imprimare a tichetelor = 3% din Valoarea nominala = 15.14 lei
TVA deductibila calculata din pretul imprimatelor = 3.39 lei
Beneficiile alegerii bonurilor de masa
In mod cert, cele mai importante avantaje cele sunt de natura financiara. In cazul de fata, firma Axis a realizat o economie de 32% fata de situatia in care ar fi acordat aceeasi suma de bani in numerar salariatilor.
Pe langa economia facuta luna de luna, bonurile de masa mai inseamna si ca:
- Angajatii sunt mai motivati si au putere de cumparare mai mare, avand la dispozitie o alocatie destinata exclusiv cumpararii de alimente.
- Productivitatea angajatilor creste, pentru ca bonurile de masa sunt un mod de a-i incuraja sa-si ia zilnic pauza de pranz.
- Avantajele logistice sunt semnificative, pentru ca e foarte usor sa comanzi bonurile online si sa le distribui salariatilor.