Prin Decizia nr. 755/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 101 din 9 februarie 2015, magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au constatat ca prevederile art. 20 alin. (1) din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan sunt neconstitutionale.
Articolul declarat neconstitutional stabileste ca prevederile Legii nr. 17/2014 nu se aplica antecontractelor (...) care au fost autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a actului normativ.
Practic, CCR a decis ca exceptarea de la aplicarea Legii nr. 17/2014 a antecontractelor autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia sunt neconstitutionale.
Magistratii au explicat ca prevederile art. 20 alin. (1) instituie un tratament juridic diferentiat sub forma unui privilegiu in favoarea persoanelor care au incheiat un antecontract autentic. In consecinta, se confera dreptului lor de creanta o pozitie distincta, diferentiata si mai avantajoasa fata de cel al persoanelor care au incheiat un antecontract sub semnatura privata, se arata in decizia CCR.
Acest lucru este contrar Constitutiei care prevede garantarea si ocrotirea in mod egal a dreptului de proprietate privata.
Conform hotararii CCR, magistratii au constat ca persoanele care au incheiat antecontracte de vanzare in forma autentica, pe de o parte, si persoanele care au incheiat antecontracte de vanzare fie sub forma unui inscris sub semnatura privata, fie sub forma unui inscris atestat de catre un avocat, pe de alta parte, avand ca obiect terenuri agricole situate in extravilan, se afla in aceeasi situatie juridica. Acest lucru se explica prin faptul ca natura juridica a actului (antecontract de vanzare), efectele produse de acesta (obligatia de a incheia in viitor contactul de vanzare), precum si momentul incheierii antecontractelor (anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 17/2014) sunt identice.
Singura diferenta ce poate fi retinuta intre aceste doua categorii de persoane se refera, dupa cum au motivat magistratii, la forma incheierii antecontractului, aspect care nu este de natura de a crea situatii juridice diferite pentru partile acestor doua tipuri de antecontract avand in vedere faptul ca, indiferent de forma acestuia, efectele produse sunt aceleasi, se precizeaza in documentul citat.
Astfel, Curtea a retinut ca, de principiu, efectele generate de cele doua tipuri de antecontracte, constand in obligatia de a incheia in viitor contractul de vanzare, trebuie sa fie guvernate de acelasi act normativ, reprezentat de legea in vigoare la data realizarii transferului dreptului de proprietate, si anume Legea nr. 17/2014.
Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.
Va reamintim ca, potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi incetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.
Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept, se arata in actul normativ citat.
Legea nr. 17/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 178 din data de 12 martie 2014, dar a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare, respectiv pe 11 aprilie 2014.
Conform Legii nr. 17/2014, pot cumpara teren agricol extravilan in tara noastra, urmatoarele categorii de persoane:
- cetatenii romani,
- cetatenii unui stat din Uniunea Europeana,
- cetatenii statelor care fac parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE) sau ai Confederatiei Elvetiene,
- apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat din UE, intr-un stat din ASEE sau in Confederatia Elvetiana,
- persoanele juridice avand nationalitatea romana,
- persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte la ASEE sau a Confederatiei Elvetiene.
Puteti afla din acest articol care este procedura de vanzare a terenurilor agricole extravilane.
Comentarii articol (19)