Declaratiile informative 392A, privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii, si 392B, privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile, trebuie depuse anual pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.
Concret, formularele trebuie depuse anul acesta pana miercuri, 25 februarie, pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in 2014.
Cine trebuie sa depuna declaratiile 392A si 392B?
Declaratia 392A se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune formularul, si care au realizat efectiv la acea data o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei, se mentioneaza in instructiunile de completare a documentului.
Totusi, anumiti contribuabili sunt exceptati de la aceasta obligatie. Mai exact, cei care nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii, nu depun formularul 392A.
In ceea ce priveste formularul 392B, acesta se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA la data de 31 decembrie a anului de referinta (adica anul pentru care se depune formularul) si care au realizat la acea data o cifra de afaceri, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, inferioara sumei de 220.000 lei, se precizeaza in instructiunile de completare a documentului.
De asemenea, si in cazul formularului 392B exista o categorie de contribuabili care nu trebuie sa depuna documentul, asa cum este prevazut pentru declaratia 392A.
Astfel, persoanele impozabile care in anul de referinta nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara nu depun formularul 392B.
Formularul 392A se completeaza cu codul de TVA, valabil la finele anului de referinta
In primul rand, formularul 392A trebuie completat cu datele de identificare a persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
De asemenea, caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza prin inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA (codul de identificare fiscala precedat de prefixul RO), valabil la finele anului de referinta.
Mai departe, in sectiunea "Cifra de afaceri" se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.
Apoi, in sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" se raporteaza:
- suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta, catre persoane inregistrate in scopuri de TVA;
- suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii si datele privind TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si valoarea TVA inscrise in "Jurnalul pentru vanzari".
Ce informatii trebuie sa cuprinda declaratia 392B?
Declaratia 392B trebuie completata, de asemenea, cu datele de identificare a persoanei impozabile neinregistrate in scopuri de TVA.
In acelasi timp, caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza prin inscrierea codului de identificare fiscala al persoanei impozabile, valabil la finele anului de referinta.
Totodata, in sectiunea "Cifra de afaceri" se trece cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.
In sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" se inscrie baza de impozitare pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre:
- persoane inregistrate in scopuri de TVA,
- persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari".
In ceea ce priveste sectiunea "Achizitii de la", aceasta se completeaza cu:
- baza de impozitare pentru achizitii si TVA aferenta de la persoane inregistrate in scopuri de TVA;
- baza de impozitare pentru achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA. In acest caz coloana TVA nu se completeaza.
Datele privind valoarea achizitiilor de bunuri si servicii si TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari".
Formularele electronice 392A si 392B, actualizate recent de Fisc
Cele doua declaratii se depun, in format electronic, fie la registratura organului fiscal competent, fie la posta, prin scrisoare recomandata.
Formatul electronic depus pe suport electronic trebuie insotit de formularul editat cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe site-ul ANAF, semnat si stampilat, conform legii.
Programul de asistenta pentru intocmirea electronica a celor doua declaratii a fost actualizat recent de Fisc. Acesta poate fi descarcat de AICI.
Ambele declaratii se editeaza in cate doua exemplare: un exemplar se depune la Fisc, impreuna cu suportul electronic, iar un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
Nedepunerea declaratiilor se sanctioneaza cu amenzi de maximum 14.000 lei
Conform art. 219, alin. (2), lit. c) si lit. f) din Codul de procedura fiscala (CPF), nedepunerea declaratiilor informative 392A si 392B se sanctioneaza cu amenzi de la 2.000 lei la 3.500 lei, in cazul persoanelor fizice, si cu amenzi de la 12.000 lei la 14.000 lei, in cazul persoanelor juridice.
Informatia ne-a fost confirmata anul trecut de specialistii de la Finexpert, care ne-au explicat ca persoanele impozabile sunt obligate sa furnizeze periodic informatii referitoare la activitatea desfasurata, prin completarea unei declaratii pe propria raspundere. Natura informatiilor, periodicitatea si modelul declaratiilor se stabilesc prin ordin al presedintelui ANAF (n.red. - mentiune facuta la art. 219, alin. 1, lit. f din Codul de Procedura Fiscala).
Nedepunerea la timp a declaratiei 392 este incadrata la art. 219 alin. (1), lit. f) din CPF, conform careia constituie contraventie nerespectarea obligatiei contribuabilului de a furniza periodic organelor fiscale informatii referitoare la activitatea desfaurata.
Sursele citate au adaugat ca amenzile pentru nedepunerea formularului 392 sunt foarte mari, in conditiile in care este vorba despre o declaratie informativa.