Declaratiile informative 392A, privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii, si 392B, privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitii, trebuie depuse anual pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.
Mai exact, in acest an, ele trebuie raportate pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii facute in 2013, pana marti, 25 februarie.
Declaratiile 392A si 392B nu trebuie depuse de cei care nu au facut livrari de bunuri si prestari de servicii in 2013
Formularul 392A trebuie depus de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) si a caror cifra de afaceri este inferioara sumei de 220.000 lei.
Declaratia 392B o depun persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, care au realizat, la finele anului calendaristic, o cifra de afaceri, excluzand veniturile din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, inferioara sumei de 220.000 lei.
Valoarea cifrei de afaceri de 220.000 de lei a fost stabilita la inceputul anului 2013, pana atunci fiind de 119.000 lei. Modificarea s-a facut in conditiile in care, de la 1 iulie 2012, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (n.red. - la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817 de lei pentru un euro). Plafonul majorat se aplica persoanelor impozabile stabilite in Romania, indiferent de forma de organizare (SRL, PFA, intreprindere familiala, etc.).
Din 2014, pentru unii contribuabili a fost eliminata obligatia de a depune formularul 392A sau 392B, prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 93/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 76 si care a intrat in vigoare pe 31 ianuarie.
Conform acestui act normativ, la instructiunile de completare a formularului 392A se mentioneaza ca formularul nu mai trebuie depus de catre persoanele impozabile care nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii.
De asemenea, la completarea formularului 392B se subliniaza ca nu se depune in situatia in care persoanele impozabile nu au desfasurat in anul de referinta livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara.
Astfel, din acest an, trebuie sa depuna formularele 392A si 392B doar persoanele impozabile care au realizat efectiv la finele anului calendaristic 2013 o cifra de afaceri inferioara sumei de 220.000 lei si cu activitate in tara.
In sectiunea a treia din formularul 392A trebuie trecuta cifra de afaceri
Primele doua sectiuni ale declaratiei 392A trebuie completate cu datele de identificare ale persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA si cu datele reprezentantului fiscal, acolo unde este cazul.
Apoi, in sectiunea III "Cifra de afaceri" se inscrie cifra de afaceri realizata in anul 2013, care trebuie sa fie mai mica de 220.000 de lei.
In sectiunea IV "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" se raporteaza:
- suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta, catre persoane inregistrate in scopuri de TVA;
- suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Datele despre valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii si datele privind TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si valoarea TVA inscrise in "Jurnalul pentru vanzari".
Formularul 392B se depune si pentru achizitii
Formularul 392B se completeaza pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, precum si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA.
Primele trei sectiuni din declaratia 392B contin aceleasi informatii ca si formularul 392A, respectiv datele de identificare si cifra de afaceri realizata la finele anului 2013, care trebuie sa fie mai mica de 220.000 lei.
In sectiunea IV "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre" se inscrie baza de impozitare pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre:
- persoane inregistrate in scopuri de TVA,
- persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
In plus fata de formularul 392A, declaratia 392B include sectiunea V "Achizitii de la", care se completeaza cu:
- baza de impozitare pentru achizitii si TVA aferenta de la persoane inregistrate in scopuri de TVA;
- baza de impozitare pentru achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA; in acest caz coloana TVA nu se completeaza.
Atat datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, cat si cele privind valoarea achizitiilor de bunuri si de servicii si TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari".
Formularele electronice 392A si 392B au fost actualizate
Pentru a fi depuse la Fisc, declaratiile 392A si 392B trebuie insotite, obligatoriu, de formularele editate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate.
Ca urmare a Ordinului ANAF de la sfarsitul lunii ianuarie, aplicatia electronica pentru prelucrarea asistata, validarea, listarea si obtinerea formatului electronic pentru "Declaratia informativa 392 privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii" a fost actualizata pe 24 ianuarie, cu versiunea 1.0.6, pe care o puteti consulta aici.
Cu toate acestea, Biroul de Asistenta Contribuabili din cadrul ANAF ne-a precizat, pe 4 februarie, ca programul a devenit functional dupa 31 ianuarie.
Decalajul dintre data cand a fost actualizata aplicatia informatica pentru declaratia 392 si cea de la care a putut fi folosita s-a produs din cauza datei la care a fost publicat Ordinul ANAF in Monitorul Oficial.
Mai exact, desi ANAF a emis Ordinul pe 21 ianuarie, iar in cadrul Agentiei se stia de el, actul normativ a intrat in vigoare de-abia atunci cand a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, respectiv pe 31 ianuarie.
La fel ca in anii trecuti, cele doua declaratii informative se depun, in format electronic, la ghiseele organelor fiscale sau la posta, prin scrisoare recomandata.
- un exemplar se depune la Fisc, impreuna cu suportul electronic,
- un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
Amenzile pentru nedepunerea la timp a declaratiilor pot fi diferite in functie de administratia fiscala
Conform art. 219, alin. 2, lit. c) si lit. f) al Codului de procedura fiscala (CPF), amenzile pentru nedepunerea declaratiilor infomative 392A si 392B se sanctioneaza cu amenzi de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenzi de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.
Informatia ne-a fost confirmata de George Niculescu, consultant fiscal in cadrul Finexpert.
"Contribuabilii au obligatia sa furnizeze periodic informatii referitoare la activitatea desfasurata, prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere. Natura informatiilor, periodicitatea si modelul declaratiilor se stabilesc prin ordin al presedintelui ANAF (n.red. - mentiune facuta la art. 219, alin. 1, lit. f din CPF)", ne-a precizat George Niculescu.
Cu toate acestea, Administratia Judeteana a Finantelor Publice din Arges a anuntat, pe 5 februarie, ca, potrivit art. 219 din CPF, neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare pentru formularele 392A si 392B constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice. Aceste sume sunt precizate la art. 219, alin. 2 lit. d).
Consultantul de la Finexpert ne-a subliniat ca, probabil, aceasta administratie fiscala a incadrat fapta la art. 219 alin. 1, lit b) din CPF, respectiv, neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora.
Dupa cum am precizat mai sus, de obicei, nedepunerea la timp a declaratiei 392 este incadrata la art. 219 alin. 1, lit f) din CPF, conform careia constituie contraventie nerespectarea obligatiei contribuabilului de a furniza periodic organelor fiscale informatii referitoare la activitatea desfaurata.
"Exista in drept principiul conform caruia <<nimeni nu se poate scuza invocand necunoasterea legii>> (nemo censetur ignorare legem). Imi este foarte greu sa argumentez incadrarea facuta de cei de la Arges, probabil persoana care a redactat documentul nu a fost atenta la detalii. Incadrarea (n.red. - facuta de administratia fiscala din Arges) nu este corecta, dar, in acelasi timp, trebuie remarcat ca o astfel de amenda poate conduce chiar la inchiderea unei firme, ceea ce nu-si doreste nimeni, sper. Mai mult, astfel de exemple, intaresc ideea cu <<cate bordeie atatea obiceie>>, care nu face altceva decat sa accentueze degringolada in care se afla, zi de zi, contribuabilii", ne-a detaliat George Niculescu.
Consultantul fiscal de la Finexpert a completat ca, in CPF, nu exista criterii de impact prin care sa se stabileasca cuantumul unei contraventii.
"Lipsa de claritate a legii determina ca, in anumite situatii, sa apara interpretari diferite, incadrari diferite ale faptei. Un lucru este foarte clar, cuantumul amenzii pentru nedepunerea formularului 392 este foarte mare, mai ales ca este o declaratie informativa care nu are o insemnatate atat de mare", ne-a subliniat George Niculescu.
De asemenea, consultantul fiscal de la Finexpert a precizat ca, fiind o declaratie informativa fara mare insemnatate, destul de multi contribuabili uita sa o si depuna.