__________
ACTUALIZARE (01.01.2018): Proiectul a devenit ulterior Legea 232/2017.
__________
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate a fost adoptat de Senat in sedinta din 12 februarie, in calitate de prima Camera sesizata, acesta vizand, in principal, imbunatatirea desfasurarii activitatilor de mediere a fortei de munca in strainatate.
Astfel, agentii de plasare se vor ocupa de medierea cetatenilor romani care solicita sa lucreze pe baza ofertelor ferme de munca transmise de angajatorii straini.
Pentru a putea sa desfasoare aceasta activitate de mediere, agentii de plasare vor trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
- sa fie inregistrati la inspectoratul teritorial de munca (ITM) in a carui raza teritoriala isi au sediul;
- sa aiba incheiate contracte care contin oferte ferme de locuri de munca cu angajatori sau cu parteneri de mediere straini;
- sa dispuna de spatiul si dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;
- sa aiba incadrat in munca personal care dovedeste experienta in recrutarea de personal.
In urma inregistrarii la ITM, agentii de plasare vor fi obligati sa organizeze o baza de date cu ofertele ferme de munca din strainatate, informatiile referitoare la conditiile de ocupare a acestora, datele de identificare, calificarile si aptitudinile solicitantilor.
Pentru a se inregistra la ITM, agentii de plasare vor trebui sa prezinte urmatoarele documente:
- certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului din care sa rezulte ca au ca activitate principala "Activitati ale agentilor de plasare a fortei de munca";
- dovada existentei sediilor secundare -- agentii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii.
Ulterior, acestia vor trebui sa comunice infiintarea sediilor secundare atat ITM-ului la care sunt inregistrati, cat si ITM-ului in a carui raza teritoriala se infiinteaza acestea.
O noutate introdusa de proiectul adoptat de senatori -- care trebuie sa treaca si de deputati pentru a se aplica -- este faptul ca agentii de plasare vor fi nevoiti sa incheie contracte de mediere cu persoanele care solicita sa se angajeze in strainatate.
Totodata, este specificat clar ca agentii de plasare vor efectua in mod gratuit activitatile de mediere pentru solicitantii locurilor de munca, in acest fel urmand sa se evite, potrivit initiatorilor proiectului, abuzurile.
"Abuzurile in domeniul recrutarii si plasarii fortei de munca in strainatate sunt numeroase, variate si atent construite, motiv pentru care persoanele care apeleaza la acest tip de servicii din partea agentilor de ocupare a fortei de munca in strainatate pot deveni cu usurinta victime ale acestui gen de practici. Situatiile in care agentul de ocupare a fortei de munca solicita tariful de mediere si de la solicitantul din tara, si de la angajatorul strain, percepe tarife pentru inscrierea solicitantilor in baza lor de date, fara a le gasi efectiv un loc de munca, sau a altor comisioane si taxe sunt doar cateva argumente ce necesita gasirea unor solutii ferme si eficiente in vederea protejarii cetatenilor romani care urmeaza a fi mediati pentru munca in strainatate", este punctat in expunerea de motive a proiectului.
In afara de obligatia de a incheia contractele de munca si in limba romana, agentii vor fi nevoiti sa pastreze copii ale acestora la sediul social sau la sediile secundare. Acestia vor trebui, in acelasi timp, sa transmita trimestrial la ITM situatia persoanelor mediate si/sau angajate in strainatate.
Referitor la amenzi, agentii de plasare care vor interpune alti intermediari intre cetatenii romani si angajatorii straini in afara de partenerii de mediere din strainatate vor putea primi amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei.
Tot cu o suma cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de lei vor fi sanctionati si agentii care nu indeplinesc conditiile legale de functionare, nu incheie contracte de mediere cu cetatenii romani care solicita angajarea in strainatate sau care cer acestora bani pentru activitatea de mediere.
O amenda intre 5000 si 10.000 de lei va fi data pentru organizarea bazei de date fara a se respecta conditiile impuse, dar si pentru necomunicarea catre ITM a sediilor secundare infiintate sau pentru nepastrarea copiilor contractelor de munca incheiate cu cetatenii romani trimisi la munca.
Daca nu vor transmite la ITM situatia trimestriala a persoanelor mediate si/sau angajate in strainatate, agentii de plasare vor primi o amenda intre 3000 si 5000 de lei.
In alta ordine de idei, doar agentii de plasare se vor putea ocupa de activitatea de mediere, orice alte persoane juridice/fizice care vor face acest lucru urmand sa primeasca o amenda cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de lei.
De constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se vor ocupa inspectorii de munca.
Atentie! Modificarile prezentate fac parte dintr-un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)