Articol scris de Simina Mistreanu
1. Vezi locuri minunate.
Primul si cel mai la indemana motiv pentru care merita sa locuiesti cativa ani in strainatate e ca veiajunge sa vezi locuri frumoase si sa ai experiente memorabile. In trei ani in Statele Unite, s-a intamplat sa conduc din Missouri pana in Oregon, pe drumul exploratorilor Lewis si Clark; sa mananc beignetein New Orleans, philly cheesesteak sandwich in Philadelphia, clam chowder in Boston, coaste de porc in Memphis, somon in Seattle, hot dogs in Chicago, cupcakes in New York; sa calaresc in parcul Yellowstone, sa schiez in Rocky Mountains, sa inot in cel mai adanc (si frumos, dupa mine) lac din SUA, Crater Lake; sa trag cu arma in Kansas; sa merg la naked bike ride in Portland si la concerte in San Francisco, si asa mai departe. Si daca suna costisitor si peste mana, nu e. Cat am locuit in State, m-am intretinut exclusiv din bursa Fulbright, din joburi si alte burse. Experientele nu ti le propui neaparat. Se intampla odata ce ai prieteni si esti deschis la tot.
2. Iti faci prieteni in toata lumea.
Si pentru ca a venit vorba de prieteni, ei sunt probabilprincipalul dar al unei experiente de locuit in strainatate. La master, si mai apoi la job, am ajuns sa cunosc oameni din toata lumea. Am invatat enorm de la ei, despre culturi si feluri de a vedea lumea. Le sunt recunoscatoare, la fel ca si celor de aici, pentru toata caldura si timpul petrecut impreuna. Daca pana sa merg in America aveam prieteni rasfirati prin Europa, dintre cei care emigrasera, acum am prieteni in multe tari de pe toate continentele.
3. Experimentezi un altfel de educatie
Am urmat programul de master la University of Missouri, care are una din cele mai apreciate scoli de jurnalism din lume. Diferentele intre studiul in SUA si in Romania sunt multe – de la experienta si calibrul profesorilor, la cum decurge schimbul de idei in timpul cursurilor, la intensitatea programului, pana la expunerea pe care o ai la varfurile industriei tale. Dar cea mai valoroasa mi s-a parut atitudinea profesorilor fata de studenti: sa te ajute sa-ti creezi un program de studiu matur, responsabil si provocator, prin care sa-ti atingi obiectivele, indiferent care ar fi ele. O atitudine ce poate fi rezumata prin ce mi-a spus o profesoara la un moment dat: „Nimic nu ma face mai fericita decat sa vad cum studentii mei au succes.”
4. Si un altfel de mediu de munca
Mi-a placut extraordinar de mult sa lucrez in redactii de ziar americane. Jurnalismul, la ei – si e valabil pentru mai multe industrii – are o traditie de aproape 200 de ani, fata de cei 25 de ani ai nostri, de la Revolutie. Chiar daca se incearca sa se inoveze constant, au practici bine puse la punct. In cazuri de breaking news, precum dezastre naturale sau atacuri armate, de investigatii politice si asa mai departe, intreaga redactie se activeaza si functioneaza ca un ceas. Oamenii sunt profesionisti, bucurosi sa ajute si, cred ca, spre deosebire de aici, au mai mult timp sa se concentreze pe munca lor in loc de nevoi auxiliare precum finantare si organizare.
5. Esti fortat afara din zona de confort.
Si continuarea: Aproape sigur, vei opune rezistenta. Imi amintesc cand am ajuns prima oara in Missouri si am mancat in oras, mi-au adus ravioli scaldate in ulei incins. Nu mi-a luat mult timp sa hotarasc ca mancarea americana e oribila, tinerii americani sunt superficiali si nu vor sa-ti devina prieteni, cladirile din orasele mici arata ca de plastic si toata lumea conduce camioane mari si urate. Pe scurt,tot ce era romanesc era mai bun.
6. Iti descoperi limitele pre-impuse, si ideal, le depasesti
Cand am aplicat pentru bursa Fulbright (care iti cere sa te intorci in tara dupa trei ani), eram convinsa ca proiectul meu de viata va fi sa fac jurnalismul romanesc mai bun. Abia asteptam sa plec si sa ma intorc. Pot sa va dau un sfat (doar e gratis): Nu luati hotarari acum pentru sinele vostru de peste trei ani. S-ar putea ca el sa nu fie de acord. Si mai era ceva: Nu-mi puteam imagina, in nici un scenariu, ca as putea lucra ca jurnalist in Statele Unite. Nu credeam ca cineva m-ar angaja, nefiind vorbitor nativ de engleza. De la primul job din cadrul facultatii – acela de a fi asistent de editor si de a coordona si edita reporteri, multi dintre ei americani – la primele internshipuri si jobul la The Oregonian, fiecare oferta de angajare a fost un fel de minune pe care imi era greu s-o cred. Asta pentru ca imi impusesem niste limite care n-aveau legatura cu realitatea.
7. Capeti o perceptie noua a ce inseamna local si global.
Unul din beneficiile locuitului in strainatate e ca descoperi lucruri noi despre tara ta si feluri noi in care sa te uiti la lucrurile vechi. Poti ajunge sa-i intelegi mai bine locul in regiune si sa faci mai multe legaturi cu evenimente istorice. Poti ajunge intr-un punct in care nu stii exact ce inseamna pentru tine acasa, si asta nu e neaparat un lucru rau. Cred ca suntem mai fluizi azi ca oricand si avem libertatea si privilegiul sa definim si sa redefinim ce inseamna „acasa”.
8. Dezvolti gusturi si pasiuni noi.
Unul din lucrurile pe care le-am adus cu mine de peste ocean e o pasiune pentru natura. In Portland, Oregon, unde am locuit un an si jumatate, s-a intamplat sa fiu inconjurata de o natura foarte frumoasa: paduri cu pini inalti, rauri, cascade, lacuri, munti, izvoare termale, Oceanul Pacific. Ne-am facut un obicei cu prietenii, ca mai toti localnicii, sa iesim in fiecare weekend la drumetii de cateva ore. In timpul verii, am inotat in nenumarate rauri si lacuri din zona. Am invatat sa apreciez natura ca pe vremea cand eram copil si sa-mi doresc sa fiu cat mai aproape de ea.
9. Ti se va rani orgoliul.
Cea mai dureroasa parte pentru mine din experienta in Statele Unite a fost socializarea. Eram obisnuita, din Romania, sa am mereu multi prieteni. Cand am inceput facultatea in Bucuresti, dupa cursuri am mers cu colegii intr-un bar si cateva ore mai tarziu eram amici. In Missouri nu s-a intamplat asa. La petrecerea de la deschiderea anului, aveam impresia ca toata lumea imi pune aceleasi trei intrebari, dupa care se muta la urmatoarea persoana, intr-un joc al socializarii pe care nu-l intelegeam si pe care-l transformam intr-o mica rana personala. Imi petreceam majoritatea timpului cu alti straini pentru ca legam greu prietenii cu americanii tineri, pe care ii credeam superficiali si diferiti.
10. Si-apoi iti vei da seama ca a fost un lucru bun.
Chiar daca imi facusem cativa prieteni americani, in special mai in varsta, am carat bariera de socializare cu mine timp de aproape doi ani. Apoi am hotarat sa nu mai imi fac griji si sa nu iau lucrurile personal, ci ca pe o diferenta culturala interesanta. Atunci s-a intamplat minunea: Mi-am facut, in Portland, un cerc de prieteni nemaipomeniti, foarte apropiati, toti americani tineri, cu care am impartasit si am explorat, ca intr-un plot twist dinaintea unui happy end.
Voi ce ati invatat din experientele in strainatate? Ce ati adauga la aceasta lista?
Simina Mistreanu e jurnalist, si a scris, printre altele, la The Oregonian, The Wichita Eagle, Wall-Street.ro si Decat o Revista. In perioada 5-26 martie preda un atelier de scris eseuri personale pentru aplicatii de studiu si profesionale in strainatate, la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa.” Detalii si inscrieri: contact@csrmindset.ro, 0745.195.428.
Comentarii articol (6)