Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii (denumite in continuare parti), considerand ca un program bilateral bazat pe un parteneriat deplin si drepturi egale va intari legaturile de prietenie si intelegere ale celor doua natiuni prin schimb de cunostinte si performante profesionale prin intermediul activitatilor educatio nale, luand in considerare succesul activitatilor anterioare desfasurate in cadrul Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru infiintarea unui Birou de schimburi romano-americane in domeniile invatamantului si stiintei, semnat la 30 iulie 1992, intrat in vigoare la data semnarii, si, mai recent, in cadrul Acordului dintre Guvernul Romaniei si Gu vernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile educationale si stiintifice administrate de Comisia Fulbright romano-americana, semnat la 26 octombrie 2000, intrat in vigoare la 14 martie 2002 (Acordul 2002), si convinse de necesitatea de a dezvolta in continuare cunostintele si experienta reciproc avantajoase, au convenit dupa cum urmeaza:
ARTICOLUL 1
A. Comisia Fulbright romano-americana (denumita in continuare Comisia) va continua sa fie recunoscuta drept o organizatie binationala, nonprofit, constituita conform legislatiei romane, al carei scop va fi sa continue facilitarea administrarii si coordonarii programelor de schimburi educationale finantate de ambele guverne.
B. Scopul Comisiei este de a continua sa sprijine studiile, cercetarea, instruirea si alte activitati educationale ale sau pentru cetatenii romani in Statele Unite ale Americii si ale sau pentru cetatenii si resortisantii Statelor Unite ale Americii in Romania, precum si vizite si schimburi de studenti, stagiari, cercetatori, profesori de scoala, preparatori, cadre universitare, artisti si specialisti intre Romania si Statele Unite ale Americii.
C. Comisia va sprijini si alte activitati educationale, culturale si stiintifice, care sunt compatibile cu scopurile prezentului acord si contribuie la intarirea colaborarii bilaterale.
D. Comisia va continua sa aiba sediul in str. ing. Costinescu nr. 2, sectorul 1, Bucuresti, 011878. Partea romana va continua sa puna la dispozitie gratuit sediul existent la aceasta adresa sau, in cazul in care acest spatiu nu va mai fi disponibil sau adecvat, alt spatiu intr-o cladire convenabila, decisa de ambele parti, in centrul Bucurestiului, usor accesibila prin mijloace de transport public. Cheltuielile legate de cladire, care includ chiria, utilitatile, reparatiile si intretinerea, vor fi suportate exclusiv de catre partea romana.
ARTICOLUL 2
A. Comisia va fi condusa de un consiliu director (denumit in continuare Consiliul Director) constituit din 10 membri, dintre care 5 vor fi cetateni ai Romaniei si 5 vor fi cetateni sau resortisanti ai Statelor Unite ale Americii.
B. Ministrul afacerilor externe al Romaniei si seful misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii in Romania vor fi copresedinti onorifici ai Comitetului. Ministrul roman al afacerilor externe este imputernicit sa numeasca si sa demita cetatenii romani in Consiliul director, dintre care 2 vor fi functionari ai Guvernului roman. Seful misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii in Romania este imputernicit sa numeasca si sa demita cetatenii sau resortisanti ai Statelor Unite ale Americii in Consiliul director, dintre care 2 vor fi functionari ai Ambasadei Statelor Unite in Romania. Ceilalti membri ai Consiliului director vor reprezenta comunitatea universitara si de cercetare, organizatii profesionale si neguvernamentale, precum si comunitatile oamenilor de afaceri din cele doua tari. Membrii actuali ai Consiliului director, care servesc pe baza Acordului din 2002, vor ramane in functie pentru restul mandatului neefectuat.
C. Consiliul director va alege dintre membrii sai un presedinte cu drept de vot, pentru o perioada de 2 ani. Functia de presedinte va fi detinuta alternativ de un membru roman si de un membru american din Consiliul director. In anumite conditii, totusi, mandatul presedintelui in exercitiu poate fi prelungit pentru inca o perioada de pana la un an cu o majoritate a voturilor Consiliului director si cu aprobarea copresedintelui onorific de nationalitate opusa fata de cea a presedintelui Consiliului director al carui mandat este propus pentru prelungire.
D. Membrii Consiliului director vor functiona din momentul numirii lor pana la data de 31 decembrie a anului urmator si vor fi eligibili pentru un al doilea mandat. Totusi, la incheierea a doua mandate consecutive in Consiliu, membrii pot fi realesi doar dupa un interval de un an, cu exceptia membrilor guvernamentali romani si americani, care nu vor face obiectul unor asemenea restrictii. Posturile devenite vacante prin incheierea misiunii, mutarea resedintei in afara Romaniei, demisie sau alte motive vor fi ocupate in conformitate cu procedura de numire stabilita in acest articol. Membrii nu vor primi indemnizatii, dar Consiliul poate autoriza plata cheltuielilor necesare pentru participarea la intalnirile sale si pentru indeplinirea altor indatoriri oficiale incredintate de acesta.
E. Fiecare membru al Consiliului director va avea un vot. Deciziile Consiliului director vor fi luate cu majoritate de voturile exprimate. In caz de balotaj, presedintele va beneficia de un al doilea vot, care va fi decisiv. Cvorumul pentru sedinte va fi compus din 6 membri, cel putin 3 de fiecare parte.
F. Dintre membrii Consiliului director vor fi numiti un trezorier si un trezorier supleant si vor raspunde de supravegherea resurselor financiare ale Comisiei. Pana la realizarea unei paritati a contributiilor celor doua guverne, trezorierul va fi un cetatean sau resortisant american, iar trezorierul supleant va fi un cetatean roman. De indata ce paritatea va fi realizata, trezorierul si trezorierul supleant pot fi ori un cetatean roman ori un cetatean sau resortisant american, numirea lor fiind facuta de Consiliul director.
G. Consiliul director va adopta regulamentul de functionare si va institui comitetele pe care le va considera necesare.
H. Consiliul director va numi un director executiv sau manager, care va administra activitatea Comisiei. Directorul executiv va angaja personalul administrativ si de secretariat, in functie de necesitati.
I. Comisia va functiona in Bucuresti, dar sedintele Consiliului director sau ale comitetelor acesteia pot fi tinute si in alte localitati din Romania, dupa cum stabileste Consiliul director.
J. Consiliul director revizuieste si stabileste periodic, fie la recomandarea directorului executiv, fie din initiativa proprie, numarul angajatilor si nivelul de salarizare al acestora.
ARTICOLUL 3
A. Sub conducerea Consiliului director, Comisia isi exercita, in limita prevederilor prezentului acord, autoritatea pentru indeplinirea obiectivelor acestui acord, dupa cum urmeaza:
1. Planifica, adopta si indeplineste programele de schimburi in domeniul invatamantului, in conformitate cu prevederile prezentului acord si pe baza intereselor si necesitatilor ambelor parti.
2. Pregateste in fiecare an o propunere cuprinzatoare care detaliaza anvergura programelor pentru anul financiar urmator, domeniile academice prioritare, categoriile de burse si alte indicatii generale, pentru a fi supusa aprobarii partilor.
3. Coordoneaza in fiecare an pregatirea anunturilor si instructiunilor de inscriere la concursul public organizat la nivel national in Romania, cu caracter deschis si bazat pe criterii de competenta, stabilind detaliile programului pentru anul respectiv, inclusiv procedura de distribuire a formularelor de inscriere si de depunere a acestora la Comisie.
4. Instituie un sistem de evaluare a meritelor academice ale cererilor primite de la candidatii romani si recomanda Comitetului de Burse pentru Strainatate „J. William Fulbright” din Statele Unite ale Americii studenti, stagiari, cercetatori, profesori de scoala, preparatori, cadre universitare, artisti si specialisti, care sunt cetateni ai Romaniei, provenind din institutii universitare si organizatii profesionale din Romania, pentru participare la anumite programe.
5. Examineaza nominalizarile de candidati americani, cetateni si resortisanti ai Statelor Unite ale Americii, pentru burse de studiu, cercetare, predare si alte activitati educationale in Romania si transmite universitatilor interesate si altor institutii romanesti nominalizarile facute pe baza unui concurs public cu caracter deschis, la nivel national, bazat pe merit, in Statele Unite ale Americii, organizat de agentii competente autorizate in acest scop.
6. Recomanda Comitetului de Burse pentru Strainatate „J. William Fulbright”, precum si institutiilor si organizatiilor competente din Romania criteriile si conditiile pentru selectarea participantilor la programe, pe care le considera necesare in vederea indeplinirii scopurilor si obiectivelor prezentului acord.
7. Initiaza si desfasoara, in limitele bugetului Comisiei, alte activitati pentru promovarea scopurilor prezentului acord, inclusiv informarea cetatenilor romani despre posibilitatile de studiu si sprijin financiar in Statele Unite ale Americii si a cetatenilor americani despre posibilitatile de studiu si sprijin financiar in Romania.
8. Pregateste rapoarte anuale despre activitatile Comisiei si inainteaza trimestrial rapoarte financiare partii romane, reprezentata de Ministerul Afacerilor Externe, si partii americane, reprezentata de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Rapoartele trebuie sa indeplineasca cerintele ambelor parti din punctul de vedere al continutului si formei.
9. In functie de conditiile si limitarile prevazute in prezentul acord, aproba cheltuirea fondurilor si constituirea de burse in conformitate cu scopurile autorizate de prezentul acord, inclusiv cheltuieli de transport, scolarizare si cazare.
10. Intretine o baza de date despre fostii bursieri Fulbright care cuprinde cetateni romani si cetateni si resortisanti americani care au luat parte la schimburile Fulbright intre Romania si Statele Unite ale Americii.
11. Permite, daca este cazul, folosirea denumirii Fulbright in Romania, inclusiv de catre grupuri de fosti bursieri, sau pentru alte scopuri. In masura in care Comitetul de Burse pentru Strainatate „J. William Fulbright” ii va permite, Comisia va putea acorda dreptul de folosire a denumirii Fulbright. Organizatiile de fosti bursieri Fulbright vor fi incurajate sa sprijine activitatea Comisiei si vor fi deschise tuturor alumnilor schimburilor Fulbright intre Statele Unite si Romania. Organizatiile de fosti bursieri Fulbright vor activa intr-o maniera deschisa si transparenta, comunicand activitatile lor tuturor alumnilor din baza de date a Comisiei. Organizatiile fostilor bursieri Fulbright vor fi conduse de persoane alese de catre alumni si care raspund in fata Comisiei despre felul in care folosesc numele Fulbright.
12. Se angajeaza intr-un program activ de strangere de fonduri in vederea atragerii si acceptarii de contributii, sub forma de fonduri, bunuri sau servicii din orice sursa publica sau privata, care vor fi folosite in scopul indeplinirii prevederilor prezentului acord. Aceste contributii nu vor afecta caracterul de asociere si de cooperare al Comisiei si activitatile acesteia. In activitatea de strangere de fonduri, membrii Comisiei vor respecta legile si regulamentele nationale ale partilor cu privire la activitatile de solicitare si acceptare de donatii. Activitatea de strangere a fondurilor va fi desfasurata in concordanta cu liniile directoare elaborate de Comitetul de burse pentru strainatate „J. William Fulbright” al Statelor Unite ale Americii.
B. Comisia poate, de asemenea, sa desfasoare activitati in domeniul educational stabilite de parti sau negociate cu alte entitati, daca sunt furnizate fonduri suficiente pentru indeplinirea acestor activitati, inclusiv toate fondurile necesare pentru administrarea acestor activitati.
ARTICOLUL 4
Comisia va asigura popularizarea intr-o maniera corespunzatoare si la timp a programelor descrise in prezentul acord. Romania va lua masurile necesare pentru a se asigura ca organismele guvernamentale proprii si institutiile academice romanesti din domeniu vor sprijini Comisia in aceasta directie. Aceste organisme guvernamentale si institutii academice vor intreprinde orice alte masuri corespunzatoare, cum ar fi repartizarea la timp a bursierilor americani in Romania, in vederea asigurarii succesului programului de schimburi. Comitetul de Burse pentru Strainatate „J. William Fulbright” colaboreaza cu Comisia pentru a populariza programele descrise in prezentul acord si a sprijini repartizarea bursierilor romani in Statele Unite ale Americii.
ARTICOLUL 5
A. In conformitate cu prevederile art. 8, partile convin sa faca alocatii anuale de fonduri sau contributii in natura intr-un singur cont, controlat de Comisie in vederea indeplinirii scopurilor prezentului acord. Partile sunt de acord sa depuna toate eforturile pentru realizarea unei paritati a alocatiilor financiare si a contributiilor in natura pentru Comisie. Cu aprobarea partilor, indicata printr-un schimb de note verbale, Comisia poate folosi contributiile financiare si in natura pentru activitati Fulbright, altele decat cele enumerate la lit. C.
B. Ministerul roman al Afacerilor Externe va aloca si va plati intr-un singur cont bancar comercial al Comisiei contributia (alocatia) din partea Guvernului Romaniei. Plata partii romane va fi facuta in doua transe, prima nu mai tarziu de 14 februarie din anul calendaristic respectiv, cea de a doua nu mai tarziu de 14 iulie din acelasi an. Guvernul Romaniei se va stradui ca suma totala a contributiei sale sa atinga paritatea in raport cu alocatia partii Statelor Unite in decurs de 4 ani de la semnarea acestui acord. Orice sume ramase in contul Comisiei la sfarsitul unui an calendaristic vor ramane in cont pentru utilizari viitoare in scopuri similare.
C. Fondurile disponibile pe baza si in limitele prezentului acord pot fi folosite de catre Comisie - in conditiile si cu restrictiile de mai jos - pentru urmatoarele scopuri:
1. finantarea studiilor, cercetarii, instruirii, cheltuielilor rezonabile de locuire si altor activitati educationale: (a) ale cetatenilor romani sau pentru cetatenii romani in scoli si institutii de invatamant din Statele Unite; si (b) ale cetatenilor Statelor Unite ale Americii sau pentru cetateni ai Statelor Unite ale Americii in scoli si institutii de invatamant din Romania (numarul de burse si nivelul individual al burselor urmand a fi decise in concordanta cu bugetul anual);
2. finantarea vizitelor si schimburilor dintre Romania si Statele Unite ale Americii efectuate de studenti, stagiari, profesori si cadre didactice universitare (inclusiv asistenti si preparatori);
3. finantarea altor programe si activitati educationale si culturale adiacente prevazute in bugetele aprobate in conformitate cu articolul 3;
4. acoperirea costurilor legate de activitatile Comisiei si de indeplinirea responsabilitatilor sale pe baza acestui acord, inclusiv indeplinirea sarcinilor mentionate mai sus. Aceste costuri pot include salarii, comunicatii, materiale de birou, mobilier si alte cheltuieli de investitii in infrastructura dupa cum este specificat in bugetul anual al Comisiei aprobat de Consiliul director.
D. Cu privire la administrarea finantelor Comisiei:
1. Comisia isi va administra finantele si va inainta ambelor parti rapoarte de activitate. Aceste rapoarte, precum si documentele financiare care le insotesc vor fi facute in conformitate cu cerintele Manualului pentru Comisii si Fundatii Binationale, adoptat de Departamentul de Stat al SUA.
2. Toate angajamentele, obligatiile si cheltuielile aprobate de Consiliul director vor fi efectuate in conformitate cu bugetul anual aprobat de ambele parti.
3. Anual se vor efectua, pe cheltuiala Comisiei, expertize contabile de catre firme specializate de contabilitate sau de audit cu o buna reputatie agreate de ambele parti. La cererea partilor, Comisia va permite si alte misiuni de audit efectuate de catre reprezentantii unui guvern sau ai ambelor guverne. Consiliul va inainta rezultatul acestor expertize Ministerului Afacerilor Externe si Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
E. Prevederile acestui acord nu vor impiedica Comisia sa caute fonduri si din alte surse in afara celor oferite de Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, in conformitate cu punctul 12 al articolului 3.
ARTICOLUL 6
In cadrul Comisiei va functiona un Centru de informare educationala. Acest centru va asigura consilierea cetatenilor romani interesati de posibilitati de studiu in Statele Unite ale Americii. Salariile personalului pentru aceasta activitate vor proveni din contul comun cu finantari suplimentare ocazionale de la Educational USA.
ARTICOLUL 7
A. Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii vor depune toate eforturile pentru facilitarea programelor autorizate de acest acord si pentru rezolvarea oricaror probleme care pot sa apara pe parcurs.
B. Toti beneficiarii burselor Fulbright din Romania si Statele Unite ale Americii se vor bucura de toate drepturile si responsabilitatile specificate de legile si reglementarile Romaniei si, respectiv, ale SUA, care deriva din politicile Comitetul de Burse pentru Strainatate „J. William Fulbright” si din termenii si conditiile specificate in documentele de autorizare a burselor semnate de Comisie.
C. Comisia va fi scutita de:
1. orice impozite si taxe vamale si alte cheltuieli similare impuse de Guvernul roman, precum si taxe, inclusiv TVA, asupra bunurilor si serviciilor dobandite de Comisie pentru activitatile sale efectuate pentru indeplinirea acestui acord; si
2. orice taxe impuse de Guvernul Romaniei sau de orice subdiviziune a sa asupra venitului provenit din punerea in aplicare a programelor.
ARTICOLUL 8
Activitatile prevazute in prezentul acord se vor desfasura in conformitate cu legile si regulamentele fiecarei tari si vor depinde de disponibilitatea fondurilor.
ARTICOLUL 9
A. Acordul va intra in vigoare la treizeci (30) de zile dupa ce Guvernul Romaniei va notifica, pe canale diplomatice, Guvernului Statelor Unite ale Americii indeplinirea tuturor formalitatilor pentru intrarea sa in vigoare. La data intrarii in vigoare a prezentului acord va inceta valabilitatea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile educationale si stiintifice administrate de Comisia Fulbright romano-americana, semnat la 26 octombrie
2000. Prezentul acord va ramane in vigoare zece (10) ani si va fi prelungit automat pentru inca o perioada de 10 ani, daca niciuna dintre parti nu isi anunta in scris intentia de a-l denunta.
B. Acest acord poate fi modificat de parti si amendamentul va fi supus acelorasi proceduri de aprobare ca si acordul insusi.
C. Prezentul acord poate fi denuntat de oricare dintre cele doua parti prin notificare scrisa. O astfel de notificare intra in vigoare la finele urmatorului an universitar in Romania si Statele Unite ale Americii, dupa data la care a fost emisa notificarea. Denuntarea acestui acord nu va afecta programele initiate pe baza sa, decat daca acest lucru este aprobat de parti.
D. In cazul incetarii valabilitatii prezentului acord, toate fondurile si patrimoniul Comisiei vor deveni proprietatea Guvernului Romaniei si a Guvernului Statelor Unite ale Americii in conformitate cu conditiile, limitarile si obligatiile asumate anterior denuntarii si se vor imparti intre cele doua guverne proportional cu contributiile fiecaruia la bugetul Comisiei.
Pentru conformitate, subsemnatii, autorizati in mod corespunzator de guvernele lor, au semnat prezentul acord. Semnat la Washington la data de 22 octombrie 2013, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana si engleza, toate textele fiind egal autentice.
Pentru Guvernul Romaniei,
Remus Pricopie,
ministrul educatiei nationale
Pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii,
Evan Ryan,
asistentul secretarului de stat pentru invatamant si cultura
Comentarii articol (0)