Decizia CCR nr. 67/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 185 din 18 martie, prevede admiterea exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de reprezentantul Ministerului Public in Dosarul nr. 7.155/303/2013 (190/2014) al Curtii de Apel Bucuresti — Sectia I penala si constata ca solutia legislativa reglementata de art. 19 din Legea nr. 682/2002 care exclude de la beneficiul reducerii la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1, si care nu a comis o infractiune grava este neconstitutionala.
Concret, art. 19 din Legea 682/2001 prevede urmatorul aspect: "Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit.a) pct.1, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege".
Prin decizia publicata miercuri in Monitorul Oficial, magistratii au hotarat ca acest articol este neconstitutional, asa incat si martorii care nu au comis fapte grave si care fac denunturi beneficiaza de reducerea propriilor pedepse, nu doar cei care au comis infractiuni grave.
"Determinanta si suficienta pentru acordarea beneficului reducerii limitelor pedepsei este actiunea martorului de a denunta si facilita tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni grave, indiferent de natura si gravitatea faptei penale comise de el insusi", se precizeaza in decizia CCR.
De asemenea, Curtea a constatat ca dispozitiile legale criticate consacra posibilitatea reducerii la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege numai pentru martorul care la randul sau a comis o infractiune grava. Astfel, desi contribuie la furnizarea unor informatii esentiale organelor judiciare, martorului ii este aplicat un tratament juridic diferit, respectiv nu beneficiaza de reducerea limitelor pedepsei prevazute de lege, pentru simplul motiv ca nu a comis o infractiune grava, asa cum este ea definita de art. 2 lit. h) din Legea nr. 682/2002.
Aceasta situatie nu-si gaseste justificare in exigentele constitutionale consacrate de art. 16 alin. (1) din Constitutie potrivit caruia cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, se mentioneaza in documentul citat.
Magistratii CCR s-au pronuntat asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor la sfarsitul lunii februarie, insa decizia a fost publicata in Monitorul Oficial miercuri, data de la care incepe sa produca efecte.
Comentarii articol (2)