Comerciantii sunt obligati de astazi sa afiseze, langa casele de marcat, un anunt prin care sa-i atentioneze pe clienti ca, in cazul in care nu primesc bon fiscal, au dreptul sa beneficize de produsul cumparat fara sa-l plateasca.
In cazul restaurantelor, barurilor, discotecilor si cluburilor, anuntul trebuie sa figureze pe prima pagina a meniurilor sau poate fi afisat prin alte mijloace, astfel incat, la fiecare masa destinata clientilor, acestia sa aiba permanent posibilitatea de a citi anuntul de atentionare, se arata in documentul citat.
Cei care nu vor afisa anuntul risca amenzi ce pot ajunge la 4.000 de lei.
Aflati din acest articol de unde puteti descarca anuntul.
Din 1 martie, cumparatorii care nu primesc bonuri fiscale pentru produsele achizitionate au dreptul sa nu le mai plateasca. se arata in OG nr. 10/2015.
Pe langa acest drept, consumatorii pot sa semnaleze autoritatilor situatiile in care magazinele nu emit bonuri fiscale la un numar de telefon, apelabil gratuit. Mai exact, ei vor putea sa sune la numarul de telefon Telverde 0800.800.085 al Ministerului Finantelor, pe care il pot apela gratuit, non-stop.
Mai multe informatii AICI.
Persoanele care au lucrat mai putin de sase ani in grupa I de munca ar putea iesi la pensie mai repede, dupa ce Senatul a aprobat recent o modificare la legea pensiilor in acest sens.
Masura vine in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca pot fi incadrati pentru reducerea varstei de pensionare cei care au efectuat un stagiu minim de sase ani in grupa I de munca.
Puteti afla mai multe detalii din acest material.
Contabilitatea in partida simpla este reglementata de astazi prin Ordinul MFP nr. 170/2015, care a abrogat Ordinul MFP nr. 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice.
Documentul simplifica actualele reguli de contabilitate in partida simpla si aduce noutati in ceea ce priveste persoanele fizice autorizate.
Mai exact, noile dispozitii stipuleaza conditiile in care persoanele fizice autorizate vor putea trece de la conducerea contabilitatii in partida simpla la cea in partida dubla.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
In prezent, Legea nr. 263/2010 prevede ca pensionarii care au muncit in grupele I si II de munca inainte de 1 aprilie 2001 beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade de 50% si, respectiv, de 25%.
Conform unui proiect de lege, care a fost adoptat recent de Senat (prima Camera), de aceasta crestere a punctajelor anuale realizate vor beneficia si persoanele pensionate pana pe 1 ianuarie 2011, care au muncit, de asemenea, in grupele I si II de munca.
Detalii AICI.
Salariatii care sunt dati afara au dreptul la o perioada de preaviz inainte de incetarea efectiva a contractului individual de munca, prevede legislatia muncii.
Daca angajatorul nu acorda preavizul, atunci concedierea se anuleaza, dupa cum a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) printr-o decizie publicata recent in Monitorul Oficial.
Totodata, durata preavizului trebuie sa fie inclusa obligatoriu in decizia de incetare a contractului de munca, insa judecatorii au considerat ca acest element poate fi omis in anumite conditii.
Cititi articolul integral AICI.
Accesul la formare profesionala se numara printre drepturile pe care le au salariatii, potrivit legislatiei muncii. Astfel, angajatorii sunt obligati sa asigure participarea acestora la programe de formare profesionala.
Cei care nu respecta aceasta regula pot fi sanctionati de catre inspectorii de munca.
Aflati de AICI ce risca angajatorii care nu isi trimit salariatii la cursuri de perfectionare.
Numarul camerelor video fixe prin intermediul carora sunt depistati soferii care circula cu autoturismele fara sa plateasca rovinieta a crescut la 70, dupa ce Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a anuntat ca din 24 februarie intra in functiune inca patru astfel de puncte de control.
De asemenea, controlul se mai face si prin intermediul unor puncte mobile sau cu ajutorul personalului autorizat in acest sens.
Cei care nu achita rovinieta sunt pasibili de amenzi ce ajung pana la 4500 de lei.
Mai multe informatii AICI.
Instantelor nationale le revine sarcina de a se pronunta asupra caracterului abuziv al dobanzii si al comisionului de risc prevazute in contractele de credit, a dispus recent Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Decizia Curtii a fost pronuntata intr-un litigiu dintre doi consumatori si Volksbank Romania.
Consultati decizia CJUE in acest articol.
Prevederile care stabilesc ca doar martorii care au comis fapte grave si care fac denunturi pot beneficia de reducerea propriilor pedepse sunt neconstitutionale, a decis joi Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
In aceste conditii, si martorii care nu au comis fapte grave si care fac denunturi vor beneficia de reducerea pedepsei.
Detalii AICI.
Comentarii articol (1)