Potrivit unui studiu realizat in 2010 de compania de cercetare de piata GlobeScan, la cererea BBC World Service, aproximativ patru din cinci oameni, la nivel global, considera accesul la internet un drept fundamental, informeaza agentia Mediafax.
Potrivit studiului, 87% dintre respondenti considera ca accesul la internet ar trebui sa fie "un drept fundamental al oamenilor". De asemenea, aproximativ 79% dintre cei chestionati au declarat ca sunt de acord cu descrierea accesului la internet ca un drept fundamental.
"Dreptul de a comunica nu poate fi ignorat. Internetul este cea mai puternica sursa de informatie care a fost creata vreodata", a declarat in 2010 Hamadoun Toure, secretar general al International Telecommunication Union (ITU), citat de Mediafax.
Potrivit lui Toure, Guvernele trebuie sa vada internetul "ca pe un element de infrastructura, la fel ca drumurile, deseurile sau apa".
Reglementarea accesului la internet ca fiind un drept nu este doar un deziderat, ci reprezinta o realitate. Mai exact, Finlanda a devenit in 2010 prima tara din lume in care internetul in banda larga este un drept fundamental pentru cetateni, precizeaza capital.ro.
Argumente PRO
1. Accesul la internet a fost declarat un drept al omului intr-un raport din 2011 al Organizatiei Natiunilor Unite, relateaza romanialibera.ro. Frank La Rue, investigatorul ONU care a intocmit raportul, a argumentat ca internetul joaca un rol principal in democratie, acesta permitand cetatenilor sa se implice activ in formarea societatii. In plus, internetul a devenit, conform ONU, un instrument indispensabil in combaterea diferentelor dintre oameni si in ceea ce priveste accelerarea progresului umanitatii.
2. Dreptul la internet inseamna dreptul la informare si la libera exprimare (drepturi fundamentale ale omului). Transformarea accesului la internet intr-un drept ar insemna ca cele doua drepturi ar fi mai bine garantate de catre stat. In plus, cetatenilor din unele zone ale lumii, unde accesul la internet este limitat sau chiar interzis, nu le-ar mai fi incalcate drepturile la informare si exprimare.
3. Daca accesul la internet ar fi un drept garantat pentru toti cetatenii lumii, atunci ar disparea unele diferente dintre oameni. Nu doar locuitorii din mediul urban ar avea acces la internet, ci si cei din mediul rural sau din zone izolate. Astfel, toata lumea ar putea avea acces la informatiile care circula pe internet, fara sa mai existe o discriminare in acest sens.
Argumente CONTRA
1. Transformarea accesului la internet intr-un drept nu poate fi garanta in mod absolut. In primul rand, pentru a permite accesul la internt si in zonele defavorizate este necesarea crearea unei infrastructuri. Apoi, chiar daca aceasta infrastructura ar fi implementata, totusi ar fi necesar ca oamenii sa aiba un calculator cu care sa se conecteze la internet. De exemplu, persoanele cu venituri mici nu isi permit sa cumpere un calculator, in timp ce altele nu stiu cum sa-l foloseasca. Chiar daca in Finlanda accesul la internet a devenit un drept, totusi nu toate tarile din lume au acelasi nivel de dezvoltare economica si tehnologica precum Finlanda. Astfel ca aceste tari ar putea intampina numeroase dificultati daca isi vor propune sa asigure tuturor cetatenilor sai acces la internet.
2. Pentru unele tari, de exemplu cele subdezvoltate, transformarea accesului la internet intr-un drept nu reprezinta o prioritate. Pentru acestea sunt prioritare combaterea saraciei, asigurarea conditiilor minime pentru un trai decent, cresterea accesului la educatie, crearea de locuri de munca, incetarea conflictelor armate.
3. Accesul la internet inseamna nu doar dreptul la informatii, ci si oferirea informatiilor contra cost, adica in baza unui abonament de internet. Pentru a accesa internetul, utilizatorii trebuie sa plateasca un abonament companiilor de telecomunicatii. Avand in vedere acest lucru, transformarea accesului la internet intr-un drept ar putea aduce un beneficiu financiar pentru companiile de telecomunicatii, in sensul ca ar creste numarul vanzarilor de abonamente. Firmele din alte domenii s-ar putea simti defavorizate si ar putea incerca sa convinga autoritatile sa proclame accesul la alte servicii ca drepturi, astfel incat sa beneficieze de avantaje financiare.
Credeti ca societatea are nevoie ca accesul la internet sa devina un drept?
Comentarii articol (8)