Administratorii si directorii de firme ar putea beneficia de acelasi tratament fiscal al diurnelor, aplicabil salariatilor.
Astfel, indemnizatiile/diurnele primite de administratori si directori pe perioada deplasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii nu vor mai fi impozitate, insa doar intr-o anumita limita.
Mai exact, Noul Cod fiscal aflat in dezbatere publica stabileste ca nu vor fi impozabile, in intelesul impozitului pe venit, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, precum si de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Plafonul zilnic neimpozabil s-ar putea acorda numai daca durata deplasarii va fi de cel putin 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii, se mentioneaza in documentul citat.
Codul fiscal in vigoare prevede ca sumele primite de administratori sau directori pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in tara si in strainatate, respectiv indemnizatii/diurne, precum si pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare reprezinta avantaje impozabile, explica initiatorii proiectului de lege.
In ceea ce-i priveste pe salariati, sunt venituri neimpozabile indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Sumele care depasesc limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru bugetari se impoziteaza.
Atentie! Noul Cod fiscal nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiect de lege. Puteti consulta documentul pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.
Comentarii articol (3)