avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozitarea diurnei OG 8/2013
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozitarea diurnei OG 8/2013

va rog a ma ajuta la urmatoarea intrebare :
Cf. OG 8/20013 de la 01.02.2013
"g) indemnizaţiile primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, şi orice alte sume de aceeaşi natură, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, precum şi sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare;".
1. As dori sa stiu care este nivelul legal stabilt de 2.5 ptr pers din institutile publice la care se refera ordonanta
2. Societatiile comerciale care au salariatii carora li-se acorda diurna pe perioada deplasarii in tara sau stainatate - impoziteaza diurnele ? cu 16% si unde le raporteaza in declaratia 112 la pozitia impozit ?
multumesc mult


Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 21:05, 18 Octombrie 2013
Începând cu 1 ianuarie 2007, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, s-a stabilit, pentru salariaţii autorităţilor şi instituţiilor publice, un nivel al diurnei de 13 lei pe zi.
Începând cu data de 1 februarie 2013, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, au fost modificate art.55 alineatul (4), litera g) şi art. 296 indice 15 care prevăd că nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile în înţelesul impozitului pe venit următoarele sume:
g) sumele primite de angajaţi în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul de muncă aplicabil, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, caindemnizaţii şi orice alte sume de aceeaşi natură, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin
hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, precum şi cele primite pentru
acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare.
Aşadar nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile cheltuielile cu indemnizaţiile de deplasare acordate salariaţilor pentru deplasări în ţară şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice.
În consecinţă, începând cu data de 1 februarie 2013, indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) care depăşeşte 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din instituţiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului, este considerată venit de natură salarială.
De asemenea, indemnizaţiile primite pe perioada delegării/detaşării (diurne) ce depăşesc 2,5 ori nivelul stabilit de lege pentru personalul din instituţiile publice vor fi incluse, de la 1 februarie şi în baza de calcul a contribuţiilor sociale pentru partea care depăşeşte valoarea impusă de lege.
De exemplu, pentru diurna internă nivelul stabilit de HotărâreaGuvernului 1860/2006 este de 13 lei.
Diurna internă acordată peste limita de 32,5 lei (13 lei/zi x 2,5 = 32,5 lei/zi) se include în veniturile salariale şi, de asemenea, intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale.
Ca atare, dacă un angajat va primi 50 lei/zi pentru o deplasare în ţară, suma de 17,5 lei/zi (50 lei –32,5) se include în venitul brut din salariu asupra căruia vor fi calculate impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente veniturilor salariale.
Acelaşi tratament se aplică şi indemnizaţiilor primite pentru deplasările în străinătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna interval interval Fiul meu lucreaza la o societate comerciala si face dese deplasari in tara. La fiecare decont trebuie sa depuna - chitanta de cazare - mi se pare normal - ... (vezi toată discuția)
Diurna externa maxima deductibila in 2014 anne67 anne67 Care este diurna externa maxima deductibila de catre o societate comerciala cu capital integral privat, pentru deplasari in USA- valabila pe anul 2014 ? (vezi toată discuția)
Diurna 2013 Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Care este diurna interna maxima deductibila, a ramas tot 13x2,5=32,50 lei Ce este peste se considera cheltuiala nedeductibila ? Daca diurna ... (vezi toată discuția)