avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna

Fiul meu lucreaza la o societate comerciala si face dese deplasari in tara. La fiecare decont trebuie sa depuna
- chitanta de cazare - mi se pare normal
- biletele de tren sau autobuz - mi se pare normal
- pentru acordarea diurnei i se pretind documente de la restaurant, pensiuni sau magazine alimentare, dar nu i se deconteaza o suma zilnica mai mare decat 30 lei/zi. Daca are documente doar pentru 15 lei, doar atat i se deconteaza in ziua respectiva. Suma de 30 lei/zi nu o discut, probabil ca acesta este nivelul diurnei pe unitate, dar mi se pare un abuz si sa pretinzi documente, si sa sa achiti o suma sub nuvelul diurnei. Exista o prevedere legala care reglementeaza modul de acordare al diurnei?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:40, 29 Septembrie 2013
Buna ziua,

Exista o prevedere legala care stabileste nivelul diurnei. HG 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului

Art. 2 Pentru salariaţii din cadrul companiilor naţionale, societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile băneşti pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se acordă în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

Indemnizaţia de delegare şi de detaşare
Art. 9

Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.

Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15 s-au modificat si au urmatorul cuprins:
g) sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Rezulta ca diurna deductibila este = 13*2,5 = 32,5 ron/zi.
Angajatorul este obligat sa acorde diurna minima de 13 ron/zi. Poate acorda si mai mult daca asa este prevazut in contractul colectiv de munca, sau intr-o decizie a administratorului, dar nu poate deduce decat 32,5 ron/zi . Ce depaseste aceasta suma se considera avantaj si se include in salariu pentru a fi impozitat.
Angajatorul poate solicita documente pentru servirea mesei daca asa este stabilit in politica interna a societatii.
Pentru sectorul privat , diurna poate fi reglementata prin ccm aplicabil sau reg.intern.

Diurna maxima deductibila pentru deplasatile interne este de 2,5 ori diurna acordata pentru sectorul bugetar (13 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna minima? oanita28 oanita28 Buna, As dori sa stiu care este diurna minima pe care un salariat al unei companii private o poate primi pt deplasari in tara. Multumesc! (vezi toată discuția)
Cheltuieli deplasare CrinaV CrinaV Va rog sa-mi spuneti cat este diurna legala deductibila pentru 1 zi de deplasare si cat se poate acorda salariatului pentru 1 noapte de cazare fara documente ... (vezi toată discuția)
Impozitarea diurnei og 8/2013 22.08.2009 22.08.2009 va rog a ma ajuta la urmatoarea intrebare : Cf. OG 8/20013 de la 01.02.2013 \\"g) indemnizaţiile primite pe perioada delegării şi detaşării ... (vezi toată discuția)