Diurna reprezintă indemnizația de delegare sau de deplasare care se acordă angajaților ori de câte ori este necesară deplasarea acestora în scopul desfășurării activității firmei în altă localitate față de cea în care angajatul își desfășoară în mod normal activitatea.
În ceea ce privește tratamentul fiscal al diurnelor acordate administratorilor unor societăți, un aspect important este acela că, potrivit prevederilor art. 76 alin. (2) lit. m) și n) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
- indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare primite pe perioada deplasării, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul desfășurării activității, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliți potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de la societățile administrate în sistem dualist și ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum și de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel: în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, iar în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
- indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite pe perioada deplasării în România, în interesul desfășurării activității, de către administratori sau directori, care au raporturi juridice stabilite cu entități nerezidente, astfel cum este prevăzut în raporturile juridice respective, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit la nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate în scopul îndeplinirii unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător țării de rezidență a entității nerezidente de care ar beneficia personalul din instituțiile publice din România dacă s-ar deplasa în țara respectivă.
De asemenea, un alt aspect important constă în faptul că, în conformitate dispozițiile art. 76 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal, indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, primite pe perioada deplasării, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul desfășurării activității, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliți potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de la societățile administrate în sistem dualist și ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, și de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, în limita plafonului neimpozabil, precum și cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare sunt considerate venituri neimpozabile.
Plafonul zilnic neimpozabil se acordă numai dacă durata deplasării este mai mare de 12 ore, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de deplasare în interesul desfășurării activității.
În prezent, există două plafoane care se aplică împreună pentru determinarea sumei până la care diurna reprezintă venit neimpozabil și nesupus contribuțiilor sociale, astfel:
- un plafon maxim deductibil al diurnei/zi:
- pentru diurna internă - suma maxim deductibilă este de 57,5 lei/zi, începând cu data de 1 aprilie 2023;
- pentru diurna externă - suma maxim deductibilă este 2,5 ori nivelul pentru instituții publice. Diurna externă maxim deductibilă este stabilită pentru fiecare țară în parte;
- în cazul administratorilor, un plafon maxim pe lună de trei remunerații prevăzute în raportul juridic, care se aplică atât pentru diurnele externe, cât și pentru cele interne.
Notă: Taxele aplicabile sunt impozitul pe venit (10%) și contribuțiile pentru pensii (25%), sănătate (10%) și muncă (2,25%).
Comentarii articol (1)