Senatul, in calitate de prima camera, a adoptat miercuri cu 107 voturi "pentru" si unul "impotriva" un proiect de lege care completeaza Codul fiscal.
Dispozitiile stabilesc ca anumiti contribuabili nu vor trebui sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).
Mai exact, persoanele care detin in proprietate o suprafata agricola de pana la doua hectare si realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, se arata in proiectul de lege adoptat de senatori.
Initiatorii proiectului motiveaza ca stabilirea bazei de calcul pentru plata CASS la un prag minim echivalent cu salariul de baza minim brut pe tara genereaza situatii absurde.
"De cele mai multe ori, valoarea debitului este uneori de o suta de ori mai mare decat a venitului realizat pentru care se plateste CASS. Contribuabilii care se gasesc in astfel de situatii sunt de regula persoane aflate la pensie (iesite la pensie inainte de termen), persoane fara venituri (someri iesiti din plata), iar intr-o situatie mult mai dificila sunt persoane in varsta din mediul rural fara niciun venit", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Cum se calculeaza CASS pentru veniturile din arenda?
Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din arenda obtinute de persoanele fizice a fost completat prin OUG nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013. Noul regim de impozitare a veniturilor din arenda se aplica din 1 ianuarie 2014.
Persoanele fizice care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole datoreaza, pe langa impozitul de 16%, si contributie de asigurari sociale de sanatate, se mentioneaza intr-un ghid publicat anul trecut de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Astfel, contributia de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea cotei de 5,5 % asupra bazei de calcul. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru arendator, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
De asemenea, pentru arendator, obligatia reprezentand contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5 % asupra bazei de calcul, se retine si se vireaza de catre arendas pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Stabilirea obligatiilor anuale de plata ale contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de arendator, precum si incadrarea in plafonul maxim prevazut de lege, se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
Puteti descarca ghidul ANAF privind impozitarea veniturilor din arenda din acest articol.
Atentie! Proiectul de lege a fost aprobat de Senat in calitate de prima camera sesizata si nu se aplica momentan. Documentul trebuie sa fie adoptat si de Camera Deputatilor, care este for decizional, promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare. Puteti consulta parcursul legislativ al proiectului de act normativ AICI.
Comentarii articol (7)