Ordinul ANAF nr. 2203/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 647, din 27 august, aproba Procedura privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Noile reglementari permit Fiscului sa regularizeze sumele de plata reprezentand CASS ce trebuie achitate de persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii sau arende. Procedura este necesara pentru ca suma finala de plata care va fi achitata de contribuabil sa nu depaseasca plafonul maxim admis reglementat de legislatie.
Va reamintim ca, incepand din 1 ianuarie 2014, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor se datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, in cota individuala, de 5,5%.
Baza de calcul a CASS este, potrivit art. . 296^22 alin. (2^1) si (2^2) din Codul fiscal:
(2^1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
(2^2) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.”
“In momentul in care se plateste un contract de arenda, retinere contributiei de sanatate se face de catre platitorul de venit, calculand pentru acel contract plafonul maxim pentru contributia la sanatate. E posibil ca o persoana fizica sa aiba mai multe contracte de arenda, iar pentru fiecare dintre acestea sa se retina contributia de sanatate. Cumulandu-se bazele de calcul pentru toate aceste contracte, se pot identifica unele cazuri de depasire a plafonului maxim pentru care se datoreaza plata contributiei de sanatate. In acest caz, intervine obligatia ANAF de a regulariza situatia persoanei fizice”, explica, intr-un document transmis redactiei noastre, consultantul fiscal Adrian Benta.
Or, tocmai aceasta procedura este reglementata de Ordinul ANAF nr. 2203/2015, ea fiind necesara, dupa cum precizeaza Benta, si in alte situatii, ca de exemplu:
1. Pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria veniturilor din activitati independente, daca la sfarsitul anului anterior persoana fizica realiza venituri din mai mult de 5 contracte, impozitarea nu se mai realizeaza prin aceasta procedura, ci prin procedura veniturilor din activitati independente, persoana fizica avand obligatia sa conduca contabilitate in partida simpla din care sa rezulte incasarile si platile.
2. Pentru veniturile din inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 şi 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica.
Cum se fac recalcularile?
Conform actului normativ, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate, organul fiscal competent recalculeaza venitul net/baza impozabila din cedarea folosintei bunurilor, pe fiecare sursa de realizare a venitului.
Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul fiscal se deduc de organul fiscal din veniturile realizate pe fiecare sursa din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca determinarea venitului net se efectueaza in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli.
Recalcularea venitului net/bazei impozabile se efectueaza pentru urmatoarele tipuri de venit:
- venituri din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendare;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria veniturilor din activitati independente;
- venituri din inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica. In categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor se cuprind si cele realizate de persoanele care, in cursul anului, depasesc numarul de 5 camere de inchiriat.
Contributia de asigurari sociale de sanatate anuala datorata, alocata venitului realizat corespunzator fiecarei surse se deduce din:
- venitul net anual declarat in formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”, in situatia contribuabililor care au obligatia depunerii acestui formular;
- venitul net declarat in formularul 260 „Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”, in situatia contribuabililor care nu au obligatia depunerii formularului 200;
- venitul declarat in formularul 201 „Declaratie privind veniturile realizate din strainatate” ;
- venitul baza de calcul al impozitului din formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendare.
Dupa ce determina impozitul pe venitul net anual impozabil datorat, pe fiecare sursa, organul fiscal emite formularul 250 „Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice” sau formularul 251 „Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice”, care va fi comunicat contribuabilului.
Atentie! Noua procedura aprobata de ANAF se aplica pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2014.