Patrimoniul unei persoane decedate cuprinde atat active (bunuri), cat si pasive (obligatii, datorii), astfel ca mostenitorii pot prelua inclusiv datoriile acesteia, se precizeaza in Noul Cod Civil (NCC).
Mai exact, daca persoana decedata are un credit, mostenitorul preia imprumutul, insa il plateste doar in anumite conditii.
In acest sens, NCC contine cateva prevederi diferite de vechea legislatie.
Aflati din acest material in ce conditii pot fi platite creditele mostenite.
ANAF poate anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unui contribuabil in mai multe situatii cuprinse in Codul fiscal. Din 1 februarie, a fost introdus in legislatie un nou caz ce poate duce la anularea din oficiu a codului de TVA.
Indiferent de situatie, cei care au ramas fara codul de TVA nu au dreptul sa isi deduca taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar sunt obligati sa o plateasca, daca desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA.
Cititi in acest articol in ce situatii puteti pierde codul de TVA.
"Prima Casa" este un program guvernamental prin intermediul caruia persoanele fizice isi pot cumpara sau construi locuinte cu credite garantate de stat.
Acesta continua si in 2015, dupa ce Executivul a aprobat in ianuarie noul plafon al garantiilor.
Totodata, recent au fost facute si unele modificari la program.
Mai multe detalii AICI.
Comerciantii sunt obligati sa afiseze din 1 martie un anunt prin care sa-i atentioneze pe clienti ca, in cazul in care nu primesc bon fiscal, pot sa plece cu produsul fara sa-l plateasca.
Legislatia in vigoare prevede ca anuntul este o imagine color, insa acest lucru inseamna ca operatorii economici trebuie sa il afiseze in format color? Exista sanctiuni in acest sens?
Aflati din acest articol ce raspuns a oferit Ministerul Finantelor la solicitarea AvocatNet.ro.
Impozitele si taxele locale, respectiv impozitul pe cladiri, impozitul pe teren si taxa asupra mijloacelor de transport, se achita in doua transe egale, in primavara si in toamna.
Astfel, contribuabilii mai au la dispozitie cateva zile pentru a plati prima rata.
Detalii AICI.
Persoanele fizice care au credite ipotecare in valuta si care nu-si mai pot achita ratele ar putea beneficia de un program de protectie din partea statului, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ.
Concret, cei care au restante mai mici de 60 de zile si un venit net de maximum 3.000 de lei ar putea sa-si converteasca creditul din moneda straina in lei, cu o reducere de 15% din suma rezultata in urma conversiei. In plus, statul le-ar putea garanta creditele convertite.
Cititi articolul integral AICI.
Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 922 din 18 decembrie 2014 si se aplica din aceasta luna.
Noile reguli definesc bona ca fiind persoana fizica, cetatean roman sau strain cu domiciliu sau resedinta legala in Romania, calificata sa desfasoare servicii de ingrijire si de supraveghere a copilului.
Exercitarea profesiei se realizeaza de-acum prin furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata.
Mai multe informatii AICI.
Persoanele care locuiesc la bloc si detin un apartament trebuie sa indeplineasca mai multe obligatii prevazute in legislatia in vigoare.
Cei care nu se conformeaza pot fi sanctionati cu amenzi de maximum 3.000 de lei.
Detalii AICI.
Soferii care nu respecta regulile de circulatie risca sa primeasca, pe langa amenzi, si anumite sanctiuni complementare, printre care se numara suspendarea dreptului de a conduce autoturisme.
In anumite situatii prevazute de lege, cei care au permisul suspendat trebuie sa sustina, totodata, un test de cunoastere a regulilor de circulatie, altfel risca agravarea sanctiunii primite.
Puteti citi mai multe informatii AICI.
Comentarii articol (0)