Conform informatiilor publicate pe 24 martie pe site-ul instantelor de judecata, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de ordonanta presedintiala inaintata de un client al Credit Europe Bank si a dispus suspendarea platii ratelor pana la pronuntarea asupra fondului cauzei.
"Conf. art. 996 si urm. NCPC admite cererea de ordonanta presedintiala astfel cum este formulata prin capatul de actiune principal. Dispune suspendarea executarii obligatiei de plata a ratelor lunare aferente contractului de credit si de garantie (…) pana la pronuntarea asupra fondului cauzei (…). Obliga parata la cheltuieli de judecata catre reclamant in cuantum de 20 lei (taxa judiciara de timbru)", se mentioneaza in decizia instantei.
Sentinta nu este definitiva, ci poate fi atacata cu apel in cinci zile de la pronuntare.
Conform art. 996 privind ordonanta presedintiala din Noul Cod de procedura civila, instanta de judecata poate sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Ordonanta presedintiala este provizorie si executorie.
Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata ordonantei presedintiale si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului, se mentioneaza in legislatia in vigoare.
La cererea reclamantului, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
De asemenea, ordonanta presedintiala va putea fi data chiar si atunci cand este in curs judecata asupra fondului.
Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt.
Comentarii articol (3)