avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta presedintiala

Am depus in instanta o ordonanata presedintiala pentru program vizitare minor iar judecatoria in cauza mi-a admis-o.Fosta sotie, nemultumita a facut apel la tribunal.As vrea sa stiu daca ordonanta pe care judecatoria mi-a admis-o este executorie sau trebuie sa astept solutionarea apelului? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mp36 , utilizator 23:05, 7 Ianuarie 2015
Procedura ordonantei presedintiale


Art. 996 Condiții de admisibilitate
(1) Instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
(2) Ordonanta este provizorie si executorie. Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului.
(3) La cererea reclamantului, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
(4) Ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand este in curs judecata asupra fondului.
(5) Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt.

Art. 999 Calea de atac
(1) Daca prin legi speciale nu se prevede altfel, ordonanta este supusa numai apelului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
(2) Instanta de apel poate suspenda executarea pana la judecarea apelului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
Va multumesc pentru raspuns.Am citit si eu in N.C.P.C. articolele referitoare la ordonanta presedintiala dar nu mi-a fost clar art. 999, aliniat 2. Deci ce sa inteleg? Ordonanata pe care am primit-o de la judecatorie este executorie? Mai bine spus pot sa imi iau copilul dupa programul fixat in aceasta pana la solutionarea apelului? Astept un raspuns. Va multumesc.
1.Da, este executorie, dupa cum vedeti in textul prev de art.996 al.2 c.proc.civ.
2.Da, puteti sa exercitati dreptul de vizita in modalitatea dispusa de instanta de fond, cata vreme nu exista o suspendare a executarii pana la solutionarea apelului, dispusa fireste de aceeasi instanta.
Va multumesc frumos.Toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 581 din cod procedura civila - corespondenta in noul cod Cimss Cimss Buna ziua, Am facut o ordonanta presedintiala si in drept am scris potrivit art. 581 din cod de procedura civila, insa acet articol este din vechiul cod, ... (vezi toată discuția)
Vecinul a deconectat casa de la reteaua de apa adrianburloiu adrianburloiu Situatia locala: casa p+1 firma noastra la parter si un nou vecin pers fizica a cumparat etajul. Curte in totalitate est a noului veci. Noi avem servitute de ... (vezi toată discuția)
Divort custodie copii florinmfn florinmfn sunt divortat am custodie comuna pt copii platesc pensie alimentara dar eu nu am vazut copii de un an ce pot face legal ca si ea sa respectedecizia ... (vezi toată discuția)